Straks weten we of de Europese leiders erin geslaagd zijn om hun aanvoerder Angela Merkel te verdedigen tegen haar aanvallers, en of ze zo ook de Europese Unie hebben gered. Europa blijft een Duitse zaak. Helaas krijgen die Duitsers op alle fronten klappen. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Wie nog een huis wil kopen in Gent moet snel zijn, onmiddellijk beslissen, minstens 300.000 euro op tafel leggen én kunnen klussen. Anders is het ten minste 400.000 euro.

2.

Dat we alleen vooruitgang kennen, is niet waar. Kijk naar Bpost en zijn plan om brieven zonder prioriteit voortaan maar na drie dagen te bestellen. Raad eens hoeveel uur een brief er in 1516 mocht over doen tussen Brussel en Parijs? Een lezer met een fijn historisch inzicht schreef dit briefje.

3.

Een dag voor de beslissende Europese top sprak De Standaard met de hoogste rechter in Europa. Koen Lenaerts (63), president van het Europees Hof van Justitie, is zowat de machtigste man in het migratiedossier. Hij neemt geen blad voor de mond. Een belangrijk interview.

4.

Maatregelen nemen tegen plastic verpakkingen en zakjes werkt. In de Noordzee neemt de pasticvervuiling niet meer toe. De Belgische wateren horen bij de schoonste, ook met dank aan de zeestroming.

5.

Lobbyisten blijven niet te onderschatten in de politiek. Neem het roken. Haast onzichtbaar dreigen ze alweer hun slag thuis te halen door een belangrijke maatregel te vertragen. De meerderheidspartijen denken dat ze aan het stuur zitten, maar dansen naar de pijpen van de lobby.

6.

Of neem nog een andere urgente kwestie. Lees deze twee stukken over pesticides die we naast elkaar publiceerden, en probeer rustig te blijven.

7.

Hun ceo’s zitten in de gevangenis, hun auto-industrie krijgt klappen, hun banken bloeden op de beurzen, Trump zwaait met extra heffingen op hun technologisch vernuft en ze liggen uit het WK. En bijna niemand die medelijden heeft met de Duitsers.

8.

Dankzij alle Facebooks en Whatsapps groeit ons verlangen naar eenzaamheid, tegelijkertijd was de angst ervoor nooit groter. Chef Letteren Veerle Vanden Bosch kent, koestert en schuwt het gevoel. Ze heeft een idee voor de zomer.

9.

Trouwe lezers weten dat we een correspondente Monogamie hebben. Daar kwamen enkele verbaasde reacties op. Waar hebben ze het tegenwoordig toch allemaal over? Deze twee opiniestukken illustreren waarom dat zo’n uitdagend, ja ontwrichtend, onderwerp is. Wie de monogamie in vraag stelt, haalt de halve wereld onderuit. Een man schreef het eerste stuk, een vrouw het tweede. Fascinerend.

10.

Een urgent dilemma voor straks op de festivalweide: mag je meebrullen met zangers zoals Kendrick Lamar die aanstekelijk rappen vol politiek gevoelige n-woorden? Maakt je eigen huidskleur een verschil?