Rechter beveelt vrijlating gevangenen wegens ‘mensonwaardige omstandigheden’
Themabeeld gevangenis Mechelen Foto: rr
Door de staking in de gevangenissen is de situatie van de gedetineerden niet langer menswaardig. Dat zegt een rechter in Mechelen. Drie gedetineerden komen vrij.

De raadkamer in Mechelen moest vrijdagochtend beslissen of de aanhouding van een tiental verdachten zou worden verlengd. De voorzitter van de raadkamer vond echter dat de verdachten niet naar hun cel moesten terugkeren vanwege de ‘onmenselijke toestand in de gevangenis’.

De beslissing had alles te maken met de leefomstandigheden in de gevangenissen. Sinds daar tien dagen geleden een staking van de bewakers uitbrak, is de situatie onhoudbaar, zegt de rechter. ‘Er is onvoldoende gelegenheid tot bezoek en sport, tot hygiëne, degelijke voeding, wandelingen, opleidingen en dergelijke’, zegt Theo Byl, de woordvoerder van de rechtbank van Mechelen.

Het Mechelse parket gaat in beroep tegen de beslissing tot vrijlating van de verdachten. De meesten blijven daardoor in de cel, in afwachting van de beslissing in beroep van de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen. Die zal binnen de vijftien dagen uitspraak doen. Omdat het parket niet in alle dossiers in beroep gaat, komen er wel drie verdachten die in voorlopige hechtenis zaten, vrij.

‘Sinds het begin van de staking werden er in de gevangenis van Mechelen dagelijks twee bezoekmomenten en één wandeling aangeboden, net als telefoon in de cel en douche voor een dertigtal gedetineerden per dag’, zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen.

De cipiers staken sinds vorige week dinsdag tegen de invoering van een minimale dienstverlening bij stakingen in de gevangenissen. In de gevangenis van Mechelen is er, zoals in veel strafinstellingen, sprake van overbevolking. Er is plaats voor 89 gevangenen, terwijl er 115 gedetineerden verblijven.