Ook Buckingham Palace wordt gerenoveerd, maar er komen geen stellingen aan te pas
Toeristen mogen op hun twee oren slapen: hun foto’s worden straks niet verpest door stellingen Foto: Getty Images

De Britse royals mogen verhuisdozen beginnen sparen. Een van de vleugels van Buckingham Palace wordt later dit jaar helemaal ontruimd voor renovatiewerken. Ook een deel van het personeel moet tijdelijk andere oorden opzoeken.

De oostelijke vleugel van Buckingham Palace, met onder meer het balkon waarop koningin Elizabeth II en haar familie verschijnen bij bijzondere gelegenheden, wordt stevig onder handen genomen. Onder meer de elektriciteit en verwarming moet worden gemoderniseerd, want dat is sinds de jaren vijftig niet meer gebeurd.

‘Het publiek zal de veranderingen nauwelijks opmerken’, aldus een woordvoerder van het Britse hof, die benadrukt dat er geen stellingen zullen opduiken. Dat is alvast goed nieuws voor toeristen, die de voorbije maanden misnoegd waren door de verschijning van de Big Ben in stellingen.

Voor prinses Anne, prins Andrew en prins Edward betekent de renovatie dat ze tijdelijk zonder kantoor zitten. Ook voor ongeveer 120 personeelsleden moet een nieuw onderkomen worden gezocht tijdens de werken. Daarnaast moeten ongeveer 10.000 objecten waaronder een aantal schilderijen tijdelijk elders worden ondergebracht. De Queen zelf wordt niet rechtstreeks getroffen, aangezien haar appartement zich in de noordelijke vleugel bevindt.

Tien jaar

De eerste werken van de tien jaar durende renovatie werden vorig jaar gestart. De renovatie zal in totaal 369 miljoen Britse pond kosten (ongeveer 417 miljoen euro).

Buckingham Palace werd in 1703 gebouwd voor de toenmalige hertog van Buckingham. Zestig jaar later werd het opgekocht door koning George III, en in de 19de eeuw werd het significant uitgebreid onder koningin Victoria, die het bouwwerk tot officiële residentie van de Britse royals maakte.