Deelnemers trouwstoet op E17 kennen straf
Politierechter Peter D’Hondt Foto: Photo News

De politierechtbank van Dendermonde heeft veertien deelnemers van een trouwstoet op de E17 in Lokeren veroordeeld tot geldboetes en een rijverbod.

De geldboetes lopen op van 2.000 tot 4.000 euro. Ahmet D., die al een aanzienlijk strafblad had, moet 4.000 euro ophoesten. Alle beklaagden krijgen daarnaast een rijverbod van drie tot vijf jaar opgelegd. Er werden ook drie voertuigen verbeurd verklaard, waaronder een Porsche Cayenne. Van de achttien beklaagden werden zes mannen vrijgesproken door de politierechter op basis van twijfel.

Een aantal beklaagden vroegen de vrijspraak op basis van privacy, omdat ze ongewild gefilmd werden. Politierechter Peter D'Hondt ging niet mee in die redenering. 'De verkeersveiligheid gaat voor op de privacy in dit geval. Het is gedaan met de trouwstoeten, toch in deze regio', aldus de politierechter.

D’Hondt haalde eerder al uit naar het gedrag van de mannen. ‘De trouwkaravaans maken geen onderdeel uit van deze samenleving. U hindert het verkeer en de stoet lokt agressie uit bij andere bestuurders. Als jullie ook nog eens rechtsomkeer maken en beginnen te dansen op de snelweg, dan is het hek van de dam’, aldus de rechter.

Trouwstoet

Op 11 februari 2017 ontving de politie verschillende meldingen over een huwelijksstoet van een twintigtal voertuigen. De karavaan situeerde zich op de E17 ter hoogte van Lokeren in de richting van Kortrijk, en zette zich voort op de R4 richting Terneuzen. De wagens keerden om op de snelweg, reden op de pechstrook, zetten de vier richtingaanwijzers aan, personen hingen uit het voertuig, brachten het verkeer tot stilstand, filmden alles en stapten uit de wagen.

De politie kwam ter plaatse en haalde de stoet uit het verkeer. Uiteindelijk konden er 19 verdachten geïdentificeerd worden. Het gingen om mannen van Turkse afkomst uit Lokeren, Turnhout en Antwerpen. Ze werden beschuldigd van kwaadwillige belemmering van het verkeer. Vijf verdachten werden vrijgesproken wegens twijfel, maar voor 14 anderen volstonden de videobeelden en verklaringen van getuigen om de feiten bewezen te verklaren.

De meeste deelnemers kregen 2.000 euro geldboete en drie jaar rijverbod opgelegd. Eén deelnemer die al eerder veroordeeld werd voor verkeersonveilig gedrag, kreeg een geldboete van 4.000 euro en vijf jaar rijverbod. Politierechter Peter D’Hondt verklaarde ook drie voertuigen van veroordeelden verbeurd.