Bitcoin-blues: koers zakt steeds verder weg
Foto: REUTERS

Het spande er al een paar dagen om. Maar vrijdag zakte de bitcoin dan toch met een knal opnieuw ruim onder de 6.000 dollar. De rest van de cryptomarkt krijgt nog grotere klappen.

De bitcoin noteerde in de vroege ochtend rond de 5.900 dollar, het laagste punt sinds oktober. En ook andere cryptomunten gingen onderuit. Ethereum, Litecoin en Ripple verloren alle ongeveer 4 procent.

Ondanks een aantal heroplevingen, kampt de bitcoin al het hele jaar met een forse koersinzinking. Al twee maanden op rij verliest de Bitcoin zo’n 20 procent aan waarde. Eind 2017 noteerde de belangrijkste cryptomunt ter wereld nog rond de 20.000 dollar.

Hacks

Het vertrouwen in de bitcoin staat al weken onder druk door een paar grote hacks die onlangs aan het licht zijn gekomen. Zo braken cybercriminelen een paar weken geleden in bij het Zuid-Koreaanse handelsplatform Coinrail. Een ander Zuid-Koreaans platform, Bitkoex, kwam in opspraak doordat medewerkers de adressen van wallets en de wachtwoorden van negentien gebruikers in een groepschat hadden gezet.

En vorige vrijdag droeg de Japanse toezichthouder op de financiële sector zes grote cryptobeurzen op om meer maatregelen te nemen om witwassen tegen te gaan. De bedrijven moeten voor 23 juli hun aanvullende plannen inleveren. Het positieve nieuws van eergisteren dat Facebook het verbod op advertenties voor cryptomunten deels opheft, weegt daar duidelijk niet tegen op.

Kleine cryptomunten

Opmerkelijk is wel dat de verliezen bij de kleinere, minder bekende cryptomunten - waarvan er volgens de site Coindesk inmiddels als ruim 1300 zijn - veel groter zijn. Mogelijk komt dat als beleggers vertrouwen hebben in de cryptomarkt als geheel, ze eerder geneigd zijn op een gokje te wagen met kleinere, minder bekende cryptomunten.

Zo’n belegging is weliswaar risicovoller, omdat alternatieve cryptomunten zich vaak nog veel meer moeten bewijzen dan de grote gevestigde cryptomunten. Maar kleinere cryptomunten kunnen daardoor ook sneller in waarde stijgen. Maar telkens als de gevestigde cryptomunten als Bitcoin, Ripple en Ethereum op de markt een stevige tik krijgen, zie je echter ook de omgekeerde beweging. Dan breekt bij veel beleggers het angstzweet uit en zijn het net die kleinere cryptomunten die ze als eerste ze dumpen.

Ook door 5000 dollar?

De vraag die veel beleggers nu bezighoudt, is of de Bitcoin ook door de volgende drempel van 5.000 dollar gaat zakken. Volgens sommige waarnemers is dat het prijspunt waarop het ‘minen’ van Bitcoin geld gaat kosten, in plaats dat er winst op gemaakt kan worden. Door de kosten van hardware en elektriciteit verschuift dat punt continu, maar het is in ieder geval duidelijk dat de huidige koers dat kritieke punt voorzichtig nadert