Welke plaat werkt áltijd? Deze dj’s laten in hun kaarten kijken
Bibi Seck: 'Drummen had ik wel graag gekund' Foto: rr
Ze zijn jong, getalenteerd en nog eens funky ook. Het mag dus geen toeval heten dat Alia, Bibi Seck en Black Mamba de Couleur Café-affiche delen met niemand minder dan funkfarao George Clinton.

Aan de vooravond van hun optreden legden we deze drie beloftevolle vrouwelijke dj’s tien vragen voor. En ze gaan niet alleen over muziek.

    1.    Wat was de eerste plaat die je ooit kocht?

    2.    Is er een plaat die je in élke set speelt, wat er ook gebeurt?

    3.    Welke plaat werkt altijd?

    4.    Wat eet en drink je voor een set? En erna?

    5.    Welke reactie krijg je het vaakst wanneer je iemand vertelt dat je deejay bent?

    6.    Welk album zet je thuis op zondagochtend op? En op zaterdagavond?

    7.    Denk je na over je podiumoutfits?

    8.    Welk nummer staat er op dit moment in de hitlijsten waarvan je écht niet snapt waarom het daar staat?

    9.    Bespeel je zelf een instrument?

    10.    Wat is je beleid inzake verzoeknummers?

Dj Alia

 • 18 jaar
 • Leuven
 • Funk, garage, hiphop
 • 'Verzoeknummers vind ik echt superstom.'

1. Dat was ‘Constructive interference’ van Evil Needle en Sivey; mijn kennismaking met future beats, en het eerste album dat me aan het draaien bracht.

2. Neen. Er is wel een plaat die ik vaak draai: ‘We are on the move’ van Joey Negro. Een heel funky nummer, waar iedereen altijd blij van wordt.

3. Peggy Gou: ‘It makes you forget’.

4. Dat hangt ervan af. Als ik thuis eet, eet ik heel gezond want dan maakt mijn mama het eten klaar. Als ik vooraf in de stad iets ga eten, is dat doorgaans een vettige hap. Voor een set drink ik een paar pintjes, om in de mood te komen. Soms ook een wijntje. Nooit sterkedrank.

5. Eerst is er ongeloof. 'Oei, een meisje dat dj is. Dat zal wel een amateur zijn.' Wanneer ik vervolgens uitleg dat ik wel degelijk serieus bezig ben met deejayen, maakt dat ongeloof plaats voor positieve interesse.

6. Thuis zet ik voornamelijk afspeellijsten van Spotify op. Rustige soul en funk op zondagochtend, dansbare beats op zaterdagavond.

7. Ik denk er niet zo over na. Mijn podiumoutfits verschillen bijgevolg niet zo van mijn doordeweekse outfits.

8. ‘Vroom’ van Famke Louise.

9. Neen. Drums of saxofoon spelen zou ik wel cool vinden.

10. Verzoekjes vind ik echt superstom. Als ik een nummer niet wil draaien, zeg ik dat ik het niet bij heb. Meestal is dat ook écht zo.


Black Mamba

 • 24 jaar
 • Gent
 • Hiphop, r&b, afrobeat
 • 'Al 3 maanden gestopt met alcohol'

1. ‘Nu flow’ van Big Brovaz. Dat plaatje heb ik grijsgedraaid.

2. Dat verandert voortdurend, maar op dit moment is het ‘Praise the lord’ van Asap Rocky.

3. Iets van Beyoncé doet het altijd goed.

4. Op een festival ga ik altijd voor frietjes. Voor ik aan mijn set begin, drink ik een redbull om mezelf op te peppen. Geen alcohol, want daar ben ik sinds drie maanden volledig mee gestopt. Daardoor is mijn hoofd veel helderder tijdens het draaien. Wanneer ik een set achteraf opnieuw beluister, hoor ik aan de kwaliteit van mijn mixes of ik al dan niet gedronken had.

5. Pas nadat ik de eerste keer op Studio Brussel had gedraaid, werd ik serieus genomen als dj. Nu krijg ik vooral veel vragen van jonge meisjes die ook dj willen worden. Mijn advies aan hen is: denk er niet te veel over na, begin er gewoon mee.

6. Als je veel draait, luister je op de duur alleen nog maar naar de genres die je draait. Daarom heb ik mezelf opgelegd om ook naar andere, chillere dingen te luisteren. Op een zondagochtend leg ik daarom graag iets van Solange of Jorja Smith op. Op zaterdagavond? Ofwel een mix van mezelf - al besef ik dat dat arrogant klinkt - ofwel een lijst van nieuwe muziek die ik gedownload heb. Nieuwe nummers draai ik eerst een week lang thuis, om ze goed te leren kennen. Pas daarna verwerk ik ze in mijn set.

7. Ik denk er vaak te laat aan, om dan tot het besef te komen dat ik niet echt een geschikte podiumoutfit in de kast heb hangen. Mijn outfit mag wel opvallend zijn, maar moet comfy blijven - ik moet er makkelijk in kunnen bewegen.

8. Die platte remix van het Italiaanse strijdlied ‘Bella ciao’ vind ik echt niet goed.

9. Ik had veel hobby’s als kind en heb piano-, drum- en zangles gevolgd. Helaas heb ik niets daarvan volgehouden.

10. Ik lach het vriendelijk weg of ik zeg dat ik het niet heb. Al gebeurt het weleens dat ze een goed nummer aanvragen dat ik lang niet meer gedraaid of gehoord heb; in die gevallen zoek ik het graag even op.


Bibi Seck

 • 21 jaar
 • Antwerpen
 • Hiphop, trap, funk, soul
 • 'Allemaal gezellige soulnummers'

1. Het eerste album van Das Pop. Ik ben toen ook naar hun concert op Maanrock geweest.

2. Dat varieert. Voor elke set zoek ik nieuwe nummers op, want ik raak nummers nogal snel beu.

3. Mijn stijl is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Toen ik op mijn zestiende begon, draaide ik vooral hiphop en trap. Tegenwoordig draai ik daarnaast meer eighties-stuff, funky dingen. Op dit moment is ‘Midas touch’ van Midnight star voor mij de plaat die altijd werkt.

4. Ik ben meestal zenuwachtig voor een set; voedsel gaat er dan niet bepaald vlotjes in. Om mijn zenuwen te bedaren, neem ik één drankje. Meestal een Desperados-biertje. Vroeger stond er steevast een fles rum op mijn rider, maar rum-cola drinken voor een set bleek toch iets te heftig.

5. Reacties zijn altijd positief en worden gevolgd door vragen: of ik professioneel dj ben, en welk genre ik draai.

6. Ik heb net een album van The Isley Brothers gekocht: allemaal gezellige soulnummers, waarop het lekker soezen is op zondagochtend. Om in de mood te komen op zaterdagavond, zet ik ‘Supersonic’ van J.J. Fad graag op.

7. Ja. Deejayen is ook performen, dus mijn outfit mag best kleurrijk zijn. Zeker niet te saai.

8. Moeilijke vraag, want ik luister niet zoveel naar de radio. Sowieso vind ik al die EDM maar niets. Die ene dj die dat masker draagt bijvoorbeeld; Marshmello heet die toch? Niet mijn ding.

9. Neen. Drummen had ik wel graag gekund.

10. Ik knik gewoon en doe alsof ik het ga draaien. Als ik het nummer bij heb en ik vind het goed, draai ik het. Anders niet.