EU-leiders bereiken na negen uur akkoord over migratie
Foto: AFP
Na een vergadering die negen uur duurde, hebben de 28 EU-leiders om 4.45 uur vanmorgen een akkoord bereikt over migratie.

De grote nieuwigheid is dat er in de Europese Unie ‘controlecentra’ komen waar migranten naartoe gebracht zullen worden die op zee gered zijn. In die centra zullen economische migranten op korte termijn gescheiden worden van migranten die in aanmerking komen voor internationale bescherming. Dat zal gebeuren op vrijwillige basis, via een ‘coalition of the willing’. Dat moet Italië ontlasten.

Het was na de top nog onduidelijk welke landen een controlecentrum op hun grondgebied willen vestigen. Toch trok dit idee van de Franse president Emmanuel Macron de Italiaanse premier Giuseppe Conte over de streep. Die had gedreigd met een veto als er niet meer solidariteit kwam binnen de Europese Unie. Er gaat ook meer geld naar Afrika – nog een eis van Conte. ‘Italië staat niet meer alleen’, zei hij na afloop.

Maar ook de aanhangers van de sterkere verdediging van de buitengrenzen, aangevoerd door de Oostenrijkse kanselier Kurz, halen hun slag thuis. Het licht werd op groen gezet voor onderhandelingen met landen in Afrika voor de vestiging van ontschepingsplatforms, in samenwerking met de vluchtelingenorganisatie van de VN. Kurz verklaarde dat er ook een akkoord is over strengere regels voor ngo’s die migranten op de Middellandse Zee redden.

Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, had vooraf de nadruk gelegd op het belang van de sterkere afgrendeling van de buitengrenzen en wilde de hervorming van de Dublin-verordening op de lange baan schuiven. Op aandringen van lidstaten zoals België en Duitsland is afgesproken dat die hervorming een prioriteit blijft voor de Oostenrijkse kanselier Kurz, die op 1 juli tijdelijk voorzitter wordt van de EU.

Nog meningsverschillen

EU-leiders bereiken na negen uur akkoord over migratie
Voor de Duitse kanselier Angela Merkel zit veel druk op de ketel. Foto: AFP

‘Het is een goed signaal dat de Europese leiders het eens geworden zijn over een tekst inzake migratie’, verklaarde de Duitse kanselier Angela Merkel bij het buitengaan. In een paragraaf in de conclusies beloven de EU-leiders dat ze zullen samenwerken om asieltoerisme richting rijkere landen tegen te gaan. Maar het was nog onduidelijk of Giuseppe Conte bereid is om een bilateraal akkoord te sluiten met Merkel over de terugname van migranten die in een frontlijnstaat geregistreerd werden en daarna doorreisden naar Duitsland. Dat zal bepalen of ze de crisis binnen haar regering met haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer achter zich kan laten. Merkel erkende achteraf dat er nog meningsverschillen tussen de lidstaten blijven.

De Franse president Emmanuel Macron toonde zich opgelucht: ‘Velen zeiden vooraf dat we geen akkoord zouden bereiken, velen hielden pleidooien voor nationale oplossingen, we zijn erin geslaagd een Europese oplossing te vinden.’