Gevangenispersoneel countert kritiek over schrijnende toestanden
Foto: BELGA
Een derde van het personeel is donderdag in de Vlaamse gevangenissen aan de slag gegaan. In Wallonië bedroeg de opkomst 59 procent. Dat laat Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen weten.

In de Vlaamse gevangenissen is donderdag 37,55 procent van het personeel aan de slag gegaan. Bij de nachtploeg bedroeg de opkomst 59,83 procent en bij de ochtendploeg 34,73 procent. In Wallonië ging het ’s nachts om 61,14 procent en overdag om 59,02 procent.

De vakbonden hebben gekozen voor alternerende stakingen, wat het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië verklaart. Woensdag waren de Waalse gevangenissen aan de beurt, donderdag de Vlaamse en vrijdag de Brusselse.

Wandelingen en bezoek

Volgens Van De Vijver zijn vooral de gemeenschappelijke activiteiten zoals wandelingen en bezoek door de beperkte personeelsbezettingmoeilijk te organiseren. In verschillende inrichtingen hebben gedetineerden sinds het begin van de acties geen bezoek kunnen ontvangen.

‘In vrijwel elke inrichting zal worden getracht om de gedetineerden vandaag een wandeling te geven. Het bezoek zal slechts in enkele inrichtingen kunnen plaatsvinden vanwege de beperkte personeelsbezetting’, zegt Van De Vijver.

Maandag opnieuw

Sinds vorige dinsdag staken de cipiers tegen de ontwerptekst voor een minimale of gegarandeerde dienstverlening bij stakingen in de gevangenissen die minister Koen Geens (CD&V) wil invoeren. Een overleg donderdagvoormiddag verliep volgens de bonden constructief, maar bracht geen oplossing. Maandag en dinsdag gaan de gesprekken voort.

De bonden gaan uit van lange onderhandelingen, een oplossing wordt niet meteen verwacht. ‘De vakbonden hebben opmerkingen gemaakt, de heikele punten moeten nog aan bod komen’, zegt Filip Dudal van ACV Openbare Diensten. ‘Er is niets te melden’, dixit Gino Hoppe van ACOD. Volgens het ACV kwamen items als opleiding of de oprichting van een beleidsraad aan bod. ‘Pas vanaf maandag komen met de minimale dienstverlening de zwaardere brokken aan bod’, voegt Hoppe eraan toe.

Zwartepiet

De bonden counteren ook de kritiek over schrijnende toestanden in de gevangenissen door de staking en wijzen op andere oorzaken. Zo zegt Filip Dudal dat woensdag met 50 procent van het personeel werd gewerkt in Vlaanderen. 'Als je er dan niet in slaagt het douchen mogelijk te maken, heb je als organisatie een groot probleem. Dan zit er organisatorisch iets verkeerds. Met de minimumdienstverlening ga je ook niet aan 50 procent bezetting komen.”

Volgens de ACOD krijgen de bonden onterecht de zwartepiet doorgeschoven. De overheid zet te veel politieagenten in, hoewel er nog voldoende werkend personeel is, zegt hij. Zo waren er volgens hem woensdag 60 agenten in de gevangenis van Brugge om de wandeling van de gedetineerden te begeleiden. 'Op een normale werkdag moeten slechts drie cipiers datzelfde werk doen.'