Duurste schilderij ter wereld naar Abu Dhabi
Foto: AFP

Het Louvre Abu Dhabi, het museum dat eind vorig jaar opende, zal vanaf half september zijn meest prestigieuze aanwinst delen met het publiek: het schilderij ‘Salvator Mundi’ van Leonardo da Vinci.

Het schilderij van de Italiaanse meester stelt een zegenende Christus met een kristallen bol voor, en werd vorig jaar op een openbare veiling verkocht door de Russische zakenman Dmitri Rybolovlev, in zijn vrije tijd kunstverzamelaar en voorzitter van voetbalclub Monaco. Dat leverde hem een recordbedrag op van 450 miljoen dollar, ofwel 382 miljoen euro.

De nieuwe eigenaar van het duurste schilderij ter wereld is de Saudische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Omdat hij voordien niet actief was op de kunstmarkt, wordt vermoed dat hij het schilderij kocht in naam van het departement van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi, maar dit laatste werd door het ministerie niet bevestigd.

‘Dit meesterwerk was lange tijd verloren en verborgen, maar nu is het een cadeau van ons aan de wereld’, aldus Mohammed Khalifa al-Moubarak, de voorzitter van het departement cultuur en toerisme van Abu Dhabi, in een persmededeling.