Vlaamse regering wil fiscaal voordeel voor investeringen in onderwijs
Foto: BELGA

Bedrijven zouden een fiscaal duwtje in de rug moeten krijgen om te investeren in moderne apparatuur in scholen. Dat stelt de Vlaamse regering voor op het Overlegcomité.

Als het van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) afhangt, komt er een uitbreiding van de tax shelter naar investeringen technologische apparatuur in scholen. Die maatregel is een van de voorstellen die de Vlaamse regering naar voren heeft geschoven voor de arbeidsdeal waar premier Charles Michel (MR) samen met de deelstaten werk van wil maken.

De tax shelter is een maatregel die een fiscaal voordeel biedt voor investeringen in bepaalde sectoren. De meeste bekende is de audiovisuele sector. Maar minister Crevits wil die mogelijkheid uitbreiden naar onderwijs, meer bepaald naar investeringen in technologische vernieuwing op de schoolbanken.

Nieuwste technologieën

De maatregel kan volgens de minister een enorme boost geven aan het technisch onderwijs en het beroepsonderwijs. Het voordeel zou ook zijn dat leerlingen met de nieuwste technologieën kunnen werken. Bovendien smeekt de arbeidsmarkt om jongeren die zijn opgeleid met de allernieuwste apparatuur, zegt de minister donderdag op Radio 1 en in De Tijd.

Hoeveel de maatregel zal kosten, moet nu worden becijferd. ‘Dat hangt af van hoe de bedrijven er zullen op inspelen en van de samenwerkingsverbanden die zullen ontstaan’, luidt het. ‘Maar het is een investering die zichzelf altijd zal terugbetalen.’