Libiër krijgt 22 jaar cel voor aanslag op Amerikaans consulaat Benghazi
Ambassadeur Christopher Stevens (links) was een van de slachtoffers. Foto: AFP

De Libiër Ahmed Abu Khatallah (47) is woensdag veroordeeld tot 22 jaar cel voor zijn rol in de terroristische aanslag in 2012 op de diplomatieke missie in Benghazi. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persbericht. Bij de aanslag kwamen de ambassadeur van de Verenigde Staten en drie andere Amerikaanse burgers om.

Libiër krijgt 22 jaar cel voor aanslag op Amerikaans consulaat Benghazi
Ahmed Abu Khatallah. Foto: AP

Khatallah werd in juni 2014 opgepakt en naar de VS gebracht, waar hij op zijn proces wachtte voor de rechtbank van eerste aanleg in Washington. Een jury bevond hem in november schuldig na een proces van zeven weken. Hij werd beschuldigd van achttien feiten, maar werd voor het merendeel, waaronder moord, vrijgesproken.

Het openbaar ministerie beschuldigde hem ervan de aanslag georganiseerd te hebben waarbij ambassadeur Christopher Stevens en drie burgers overleden. Ze voerden aan dat Khatallah de leider was van een extremistische militie. In de maanden voor de aanslag probeerde hij aan te zetten tot geweld tegen de aanwezigheid van de VS in Libië.

Tijdens de aanslag positioneerde hij zichzelf aan de rand van de veiligheidszone rond het consulaat. Hij hield anderen tegen, ook de hulpdiensten, om op de plaats van de feiten te raken.

De jury bevond hem uiteindelijk schuldig aan vier feiten. Het ging onder meer om steun aan terroristen en vernieling van eigendom.

Libiër krijgt 22 jaar cel voor aanslag op Amerikaans consulaat Benghazi
Het consulaat na de aanslag. Foto: AFP