Anthony Kennedy (81), een van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof, gaat eind juli met pensioen. Dat heeft het hof woensdag zelf laten weten. Het vertrek van Kennedy is een buitenkans voor president Donald Trump, die nu opnieuw een nieuwe rechter mag benoemen. Trump liet al weten dat hij de procedure voor de vervanging onmiddellijk zal opstarten.

De 81-jarige Kennedy werd in 1988 door Ronald Reagan aangesteld. Hij geldt als een van de conservatieve rechters, maar wanneer het gaat om maatschappelijke kwesties stelt hij zich vaak eerder progressief op. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Anthony Kennedy vervangen door een andere conservatieve rechter.

Begin 2017 stelde Trump met Neil Gorsuch ook al een conservatieve rechter aan bij de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie. De president verklaarde inmiddels opnieuw uit dezelfde lijst van 25 namen als toen te willen putten, allemaal ‘erg bekwame, zeer intelligente’ personen. Hij hoopt naar eigen zeggen iemand te vinden ‘die even uitzonderlijk’ is als Kennedy.

Het Hooggerechtshof in de VS spreekt zich uit over de grote kwesties die de Amerikaanse samenleving beroeren en telt negen rechters. Rechters bij het Hooggerechtshof worden in principe voor het leven benoemd.

Rechter Amerikaans Hooggerechtshof gaat met pensioen, Trump aan zet
Anthony Kennedy bij zijn aanstelling met Ronald Reagan. Foto: AFP