Reddingsschip Lifeline gearriveerd in haven van Valletta
De opvarenden kunnen na een week ronddobberen het schip verlaten Foto: REUTERS

Het reddingsschip Lifeline is woensdag rond 19.30 uur de haven van de Maltese hoofdstad Valletta binnengevaren. Dat heeft de Maltese televisie gemeld. Het schip met meer dan tweehonderd migranten aan boord kreeg woensdagochtend groen licht van Malta om aan te meren.

De Lifeline zocht al sinds vorige week donderdag naar een haven waar het schip kon aanmeren. Eerder weigerden zowel Italië, Spanje als Frankrijk om het schip toe te laten. Uiteindelijk heeft Malta toegezegd.

Voor de vluchtelingen aan boord werd ook al een oplossing gevonden. Acht Europese landen hebben ermee ingestemd om een aantal van hen asiel te verlenen, als blijkt dat ze daar recht ophebben. Behalve België, dat maximum vijftien migranten opneemt, en Malta zelf gaat het om Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Luxemburg en Nederland.

De Lifeline, die onder Nederlandse vlag vaart, zal volgens de Italiaanse premier Guiseppe Conte worden onderworpen aan een onderzoek om zeker te zijn van de nationaliteit van het schip en om uit te maken of de bemanning zich aan de regels van het internationaal recht heeft gehouden.

De kapitein zou een bevel hebben genegeerd om de migranten door de Libische kustwacht te laten oppikken. Op die manier wordt mensensmokkel in de hand gewerkt, aldus Conte.

Reddingsschip Lifeline gearriveerd in haven van Valletta
Op het reddingsschip zaten ongeveer 230 vluchtelingen Foto: AFP