Allereerste ‘borstfigurante’ duikt op in Familie
In de achtergrond: een moeder die haar baby borstvoeding geeft Foto: VTM

In de VTM-serie ‘Familie’ is woensdagavond voor het eerst een vrouw te zien die openlijk borstvoeding geeft aan haar baby.

Sommige Familie-kijkers hebben het misschien gemist, maar in een van de scènes uit de aflevering die woensdagavond werd uitgezonden, is achter actrice Marianne Devriese voor het eerst een zogenaamde borstfigurante te zien. ‘Geen actrice, maar een echte mama die haar baby borstvoeding geeft’, bevestigt Medialaan.

Zij is niet toevallig op de set beland. Haar rol kadert in een actie van Kind en Gezin om het taboe rond borstvoeding in het openbaar te doorbreken. Door meer borstvoedende mama’s te laten zien op het televisiescherm, hoopt de organisatie het publiek (opnieuw) te laten wennen aan het zicht van borstvoedende mama’s.

‘Hoe meer we borstvoeding zien, hoe minder vragen we ons erbij stellen’, zei Leen Du Bois van Kind en Gezin bij de aankondiging van het initiatief, enkele maanden geleden. ‘Vroeger was het een alledaags beeld in het openbaar. Nu schrikken mensen wanneer ze het zien en durven moeders het buitenshuis niet meer te doen.’

Door borstvoeding opnieuw een plaats te geven in onze beeldcultuur, hoopt Kind en Gezin de comfortzone van moeders te vergroten. Naast Familie zullen er ook borstvoedende mama’s opduiken in de VTM-programma’s De buurtpolitie en De zonen van Van As.