Federale Verzekering doet eerste overname in 100 jaar
Federale Verzekering koopt de autoverzekeraar Optimco Foto: pdv

Federale Verzekering neemt zijn Antwerpse sectorgenoot Optimco over. De Belgische verzekeraar krijgt daarmee ook toegang tot de markt van verzekeringsmakelaars.

Optimco is gespecialiseerd in autoverzekeringen voor particulieren en telt 56 medewerkers in haar kantoren in Antwerpen. Het blijft na de overname onafhankelijk in zijn operationele en commerciële werking en behoudt de eigen merknaam. Federale Verzekering krijgt bij de overname 98,8 procent van de aandelen in handen. Een aantal makelaars behoudt de rest.

Federale Verzekering beoogt met deze overname groei in Vlaanderen, bij particuliere en kmo-klanten, zegt Tom Meeus, ceo van Federale Verzekering. ‘Dit is een complementaire overname. Zij werken via makelaars, terwijl wij rechtstreeks verkopen via ons verkoopnet van adviseurs en kantoren. Via het model van Optimco krijgen wij toegang tot een deel van de markt, dat wij tot nu toe niet genoeg hebben aangeboord’, stelt Meeus.

De overname zou geen gevolgen hebben voor het personeel van zowel Federale Verzekering als Optimco.

Primeur 

Het is voor het eerst sinds het ontstaan van Federale Verzekering goed honderd jaar geleden, dat het bedrijf een andere verzekeraar overneemt. De overeenkomst moet wel nog goedgekeurd worden door de Nationale Bank. Optimco blijft via makelaars werken en ook Federale Verzekering houdt vast aan het model van adviseurs en kantoren. Beiden gaan niet mekaars producten aanbieden, luidt het.

Optimco werd opgericht in 2005 door de familie Thys. Het haalt een omzet van 38,4 miljoen euro en heeft 109.000 klanten.

Federale Verzekering is een ‘onderlinge’ en ‘coöperatieve’ onderneming zonder externe aandeelhouders. ‘We delen al onze winst met u’, luidt de bekende reclameslogan die de verzekeraar in de markt zet. Het bedrijf werd in 1911 opgericht door een groep aannemers en is nog altijd de referentieverzekeraar van de bouwsector in België. Het heeft een marktaandeel voor leven en niet-leven van 1,4 procent en een balans van 3,7 miljard euro, goed voor een plaats in de top vijftien. Federale Verzekering telt 712 medewerkers en heeft een netwerk van 35 kantoren naast 60 adviseurs.