Vader Michael Jackson overleden
Foto: REUTERS

Joe Jackson, de vader van Michael en Janet Jackson, is op 89-jarige leeftijd overleden, melden Amerikaanse media.

De patriarch van de Jackson-familie leed aan pancreaskanker en was eerder deze maand opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Daar is hij woensdagochtend overleden, in het bijzijn van zijn familie. Jackson kende de voorbije jaren verschillende gezondheidsproblemen, overleefde al enkele hartaanvallen en een beroerte.

Joe Jackson en zijn vrouw Katherine Scruse hadden samen tien kinderen. Brandon overleed al op jonge leeftijd, zoon Michael stierf in 2009 ten gevolge van een overdosis geneesmiddelen. Daarnaast heeft hij nog een dochter uit een buitenechtelijke relatie.

Strenge manager

Vader Jackson had een belangrijke hand in de carrière van zijn muzikale kinderen. Eerst was hij manager van The Jackson Five (de groep rond zijn zonen Jermaine, Tito, Jackie, Marlon en Michael), daarna leidde hij ook de solocarrières van onder meer Michael en Janet, tot die hem beschuldigden van emotioneel misbruik en hun dominante vader ontsloegen uit zijn taak.

Joe zelf toonde nadien weinig spijt van hoe hij met zijn kinderen was omgegaan. ‘Ik ben blij dat ik streng was, want kijk waar ze nu staan. Mijn kinderen zijn geliefd over de hele wereld. En ze hebben iedereen altijd juist behandeld’, zei hij in 2013 in een interview met CNN.