Geen gevangenisstraf meer voor wie Poolse Holocaustwet overtreedt
Het concentratiekamp van Auschwitz Foto: AP

Wie Polen koppelt aan de Holocaust, riskeert niet langer in een Poolse cel te eindigen. Enkele maanden na het invoeren van de fameuze Holocaustwet werd die alweer gewijzigd.

Polen voerde in februari een nieuwe wet in, die moet voorkomen dat er nog wordt gesproken over ‘Poolse dodenkampen’. De concentratiekampen en wat zich daar afspeelde, waren alleen de verantwoordelijkheid van nazi-Duitsland, daar hebben de staat Polen en het Poolse volk niets mee te maken, benadrukte de nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Door de nieuwe wet riskeerde iedereen die het land Polen nog koppelt aan de Holocaust een celstraf tot drie jaar. De wet werd ook doorgetrokken naar iedereen die zich buiten de Poolse grenzen zou bevinden. Enkel academici en kunstenaars zouden worden ontzien.

Het regende meteen furieuze reacties, onder meer uit het Israëlische en Amerikaanse kamp, die Polen eraan herinnerden dat er ook genoeg verhalen zijn over de betrokkenheid van Poolse burgers bij de vernietigingskampen. Europa beschouwt de wet als een bedreiging op de vrije meningsuiting.

Geen gevangenisstraffen

De wet helemaal intrekken wil Polen niet doen, maar het laat voortaan wel de gevangenisstraffen achterwege, zo werd duidelijk bij een spoedzitting in het Poolse parlement woensdag. Zo hoopt het land een deel van de diplomatieke schade te herstellen.

Volgens premier Mateusz Morawiecki is de wet toch al geslaagd in zijn opzet: het bewustzijn verhogen over de rol van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Een uitgever in Duitsland of de Verenigde Staten zal voortaan twee keer nadenken voor hij een artikel publiceert waarin wordt gesproken over de Poolse SS, de Poolse Gestapo of Poolse concentratiekampen, als hij een rechtszaak en een boete van 100.000 euro riskeert’, aldus Morawiecki.