Beleggers dumpen massaal aandeel Deutsche Bank
Foto: REUTERS

Tien jaar na Lehman Brothers lijkt de financiële crisis Deutsche Bank alsnog te achterhalen. De koers blijft kelderen en zakte vandaag naar een historisch dieptepunt.

Het aandeel van Deutsche Bank zakte deze voormiddag nogmaals met 4 procent. Waar voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2007 nog een koers van ruim 88 euro op de borden prijkte, zakte het aandeel vanochtend voor het eerst sinds de jaren tachtig (tijdelijk) ruim onder de 9 euro.

Daarmee lijkt het voor de bankreus van kwaad naar erger te gaan. Sinds begin dit jaar is het aandeel al 44 procent van zijn beurswaarde kwijt. Deutsche Bank is daardoor het slechtst presterende aandeel van de Stoxx 600 bankenindex, die zelf dit jaar ook al 14 procent lager koerst.

Te weinig kapitaal?

Het probleem? Zorgen over de krappe kapitaalbuffers van de bankreus en over de gigantische derivatenportefeuille van 48.000 miljard euro van de zwalpende zakenbankpoot, de lage rente die inhakt op het klassieke verdienmodel en de aanhoudende koersval maken steeds meer beleggers nerveus. Zij maken zich zorgen of Deutsche Bank wel voldoende gefinancierd is om een nieuwe financiële crisis te overleven.

De lage kapitaalbuffer en de hoge financieringskosten waren voor het kredietratingbureau Standard & Poors (S&P) begin deze maand de aanleiding om de kredietrating van Deutsche bank te verlagen van ‘A-’ naar ‘BBB+’. En dat mede omdat toen was uitgelekt dat ook de Amerikaanse centrale bank Deutsche Bank eind vorig jaar al op de lijst met probleembanken had gezet, waardoor zowat elke grote investeringsbeslissing in de VS nu vooraf door de Amerikaanse autoriteiten moet worden goedgekeurd.

Tweede ronde stresstesten

Beleggers zijn deze week bovendien extra pessimistisch vanwege de nakende tweede ronde stresstesten door de Amerikaanse centrale bank, die vrijdag zullen plaatsvinden. Verwacht wordt dat de Amerikaanse dochters van Deutsche Bank voor die stresstesten zullen falen.