Boeing presenteert hypersonisch vliegtuig
Foto: Boeing

Van Brussel naar New York in minder dan twee uur? Binnen 20 à 30 jaar is het mogelijk, hoopt Boeing.

De vliegtuigreus Boeing heeft op de American Institute of Aeronautics and Astronautics Conference in het Amerikaanse Atlanta een hypersonisch passagiersvliegtuig gepresenteerd.

Voorlopig werken ingenieurs aan verschillende concepten die de ontwikkeling van zo’n toestel mogelijk moeten maken zodra de klanten van Boeing er nood aan hebben. Het toekomstige vliegtuig zou maar liefst vijf keer de snelheid van het geluid kunnen vliegen en kan volgens het bedrijf zowel commercieel als militair ingezet worden.

‘We zijn enthousiast over het potentieel van deze technologie. Zo kunnen we de wereld sneller dan ooit verbinden’, aldus ingenieur Kevin Bowcutt in een persbericht.

Zo lijkt er opnieuw hoop voor een opvolger voor de Concorde, voorlopig het snelste passagiersvliegtuig ooit. Het vliegtuig haalde een topsnelheid van 2.179 kilometer per uur, dat is ongeveer twee keer de snelheid van het geluid.

De Concorde was een schitterend vliegtuig, maar economisch doodgeboren, omdat het nergens boven land supersoon mocht gaan. Daardoor kon het alleen op New York vliegen, en dat was te weinig. Maar de droom bleef, en geregeld duikt die weer op.

Uit het jongste Amerikaanse budget blijkt dat president Trump de trots van de Nasa, het ruimtestation ISS, graag aan de privésector zou overlaten, maar dat hij tegelijk wel overheidsgeld wil stoppen in de ‘dochter van Concorde’. ­Eentje die niet oorverdovend en ­ruitenrammelend knalt.