Het olifantenkalf Tarzen (11 weken) is dinsdagavond in de zoo van Planckendael gestorven. ‘We hebben alles gedaan om hem erdoor te krijgen.’

Het olifantje was bij zijn geboorte al erg fragiel door de zwakke gezondheid van zijn moeder Phyo Phyo (36) die zelf in het begin van deze maand overleed.

‘We hebben alles gedaan wat er in onze macht lag om hem te doen overleven zonder zijn moeder’, zegt dierenarts Francis Vercammen.

Hoewel het de afgelopen weken beter ging met het gewicht en het gedrag van Tarzen, viel het olifantje plots door zijn pootjes en is hij niet meer wakker geworden.

De dierenarts probeerde Tarzen nog te redden door medicatie toe te dienen, maar hij viel uiteindelijk in slaap en werd niet meer wakker.

‘Sprakeloos’

‘We verzonnen van alles om hem goed te doen drinken, wat hij dan ook deed, maar het heeft niet mogen zijn’, zegt coördinator Ben. ‘We zijn hier steeds heel bang voor geweest, maar hebben ons vastgeklampt aan elk sprankeltje hoop. Nu is het voorbij. We zijn sprakeloos van verdriet.’

Het overlijden van Tarzen is een nieuwe klap voor Planckendael. In mei overleed zijn zus Qiyo en vorige week werd leeuwin Rani, die uit haar kooi was ontsnapt, doodgeschoten.