Waar Kamasi Washington de mosterd haalde (en nog een paar tips voor Gent Jazz)
Pharoah Sanders. Foto: AP

Van headliners als David Byrne, Tom Jones en Paolo Conte kijkt een jazzfan al eens raar op, maar panikeren hoeft niet: Gent Jazz heeft ook dit jaar uitstekende jazz te bieden.

Le Manou - zondag 1 juli, 18.50 uur - Garden Stage

Klassieke muziek verbinden met elektronische vibes, dat is waar het de 22-jarige studente muziekproductie Manou Maerten naar eigen zeggen om te doen is. Die combinatie klinkt alsof The Knife met een caravan naar het zuiden van Frankrijk trekt en onderweg rode wijn morst over een drumcomputer van James Blake. Ook zonder subbassen weet ze indruk te maken, getuige een versie van haar recentste single ‘Pour toi’ met enkel contrabas, piano en de nodige stemvervorming.

Hudson - donderdag 5 juli, 22.30 uur - Groot podium

Met een supergroep is het altijd uitkijken. Maar afgaand op de cd die Hudson vorig jaar uitbracht, kunnen we gerust zijn. Gitarist John Scofield, toetsenman John Medeski en drummer Jack DeJohnette (ze wonen allemaal in de Hudson-vallei ten noorden van New York) spelen net zo graag eigen stukken als covers van Joni Mitchell, Bob Dylan of Jimi Hendrix. De sixties zijn dus nooit ver weg. Dat bassist Larry Grenadier intussen vervangen is door Scott Colley kan de pret niet drukken.

Isolde XL - vrijdag 6 juli, 23.59 uur - Garden Stage

Wanneer Isolde Lasoen ergens opduikt, moet je haar sowieso in de gaten houden. Wanneer ze dat doet in het gezelschap van zes doorwinterde muzikanten om haar francofiele soloplaat ‘Cartes postales’ in te kleuren, kun je blindelings vertrouwen op een topavond. Neem daar nog eens bij dat de extra large-bezetting extra laat aantreedt in de tuinen van muziekcentrum De Bijloke, en je krijgt een tuinfeest dat niet lang genoeg kan blijven duren.

Pharoah Sanders - zaterdag 7 juli, 22.30 uur - Groot podium

Nu Kamasi Washington de jazz weer hip heeft gemaakt, kon Gent Jazz niet beter doen dan Pharoah Sanders programmeren. Zet gewoon eens ‘The creator has a master plan’ op, van Sanders’ plaat Karma (1969), en u hoort waar de roots van de spirituele jazz liggen. John Coltrane koos in 1966 de toen piepjonge Sanders als tweede saxofonist in die heel straffe band uit de laatste jaren van zijn leven. Meer dan een halve eeuw later schuurt de sax van Sanders nog als vanouds. En dan brengt hij ook nog eens Nicolas Payton mee, een trompettist uit New Orleans met een ijzersterke reputatie.

Dan Weiss Starebaby - zaterdag 7 juli, 23.59 uur - Garden stage

U acht een combinatie van heavy metal en avant-gardejazz ondenkbaar? Ga dan maar eens luisteren naar Starebaby. Een band met in zijn rangen toppers als pianisten Craig Taborn en Matt Mitchell, en met een hoofdrol voor Ben Monder, gitarist op Bowies laatste plaat Blackstar. Zij delen een voorliefde voor heavy metal en drummer Dan Weiss schreef composities die hen op hun wenken bedient. De muziek heeft soms een wat bevreemdend Twin Peaks-gehalte (een nummer op de cd is opgedragen aan Angelo Badalamenti), maar het zijn de passages vol zware metalen die u het langst zullen bijblijven. Breng zeker oordopjes mee!