Socialistisch groentje verslaat Democratisch boegbeeld
Alexandria Ocasio-Cortez viert haar overwinning met taart en supporters in The Bronx. Foto: afp

De 28-jarige Latina Alexandria Ocasio-Cortez, een socialiste uit New York, heeft bij tussentijdse verkiezingen in de VS, onverwacht de ‘king of Queens’ opzijgezet.

In zeven Amerikaanse staten werd dinsdag gekozen welke Democratische en Republikeinse kandidaten voorgedragen zullen worden bij de ‘midterm elections’, de tussentijdse Congresverkiezingen, in november. De meest opvallende overwinning werd in het veertiende congresdistrict van New York behaald. Daar versloeg Alexandria Ocasio-Cortez (28) bij de Democraten Joseph Crowley (56).

Crowley is een Democratisch boegbeeld (hij zetelt al bijna twee decennia in het parlement) en kwam naar verluidt in aanmerking  voor een topfunctie binnen de partij. Zo titelde Politico vorige maand nog dat Crowley - bijnaam de ‘king of Queens’ - Nancy Pelosi zou opvolgen als oppositieleider in het Huis van Afgevaardigden.

Analisten bestempelen Crowleys nederlaag als de meest opmerkelijke in jaren. Ocasio-Cortez is amper 28 jaar, Latina, uitgesproken links, én ze kwam maar voor het eerst op bij verkiezingen. Bij de presidentsverkiezingen van 2016 maakte ze wel deel uit van het campagneteam van Bernie Sanders.

Kanarie

‘Deze overwinning zet de ideologische tegenstellingen voor de midterms zwaar in de verf’, zegt persbureau Reuters. ‘Een zoveelste kanarie in de koolmijn’, analyseert een Democratische strateeg. Binnen de Democratische partij is immers sprake van een steeds grotere kloof tussen de vleugel van het establishment enerzijds, en de groeiende progressieve vleugel anderzijds.

In een reactie liet Crowley weten dat hij Ocasio-Cortez zou steunen bij de verkiezingen in november. ‘De regering-Trump is een bedreiging voor alles waar we hier in Queens en The Bronx (wijken in New York City, red.) voor staan. Als we het Huis van Afgevaardigden in november niet terugwinnen, verliezen we het land waar we zoveel van houden.’ Ocasio-Cortez ziet in haar overwinning ‘de start van een beweging (een “movement”, red.)’.