Schepen Berghmans weer vrij
Foto: belga
De Lommelse schepen Anick Berghmans (SP.A) is door de onderzoeksrechter vrijgelaten. Ze is wel in verdenking gesteld wegens medeplichtigheid aan diefstal met braak en bendevorming.

De politie van Lommel ontdekte dinsdagochtend achter het huis van schepen Berghmans een Audi die verborgen zat onder een zeil. Het gerecht gaat ervan uit dat die wagen gebruikt werd bij minstens één recente plofkraak vorige week in Lommel.

Ook de vriend van Berghmans werd opgepakt. Ze werden beiden voor de onderzoeksrechter geleid in Hasselt. Die besliste woensdagmiddag om de vriend na verhoor weer vrij te laten. Hij zegt dat hij niets te maken heeft met de plofkraken en maandag alleen op bezoek was bij de schepen, met wie hij een knipperlichtrelatie heeft.

Hij zou bij Berghmans thuis enkel naar het voetbal hebben gekeken. Berghmans zelf werd wel in verdenking gesteld. Het is niet bekend welke verklaring zij heeft gegeven voor de aanwezigheid van de verdachte wagen achter haar huis.
 

Non-actief
De burgemeester van Lommel, Peter Vanvelthoven (SP.A), en de Lommelse schepenen reageerden woensdag ‘zwaar geschokt’ op de berichten over hun collega. ‘De feiten zijn bijzonder zwaarwichtig en de mogelijke betrokkenheid van een lid van het schepencollege is onaanvaardbaar’, klonk het. In afwachting van verdere communicatie door het gerecht, werd de schepen alvast op non-actief geplaatst.

 

De bevoegdheden van Berghmans worden overgenomen door eerste schepen Kris Verduyckt (SP.A), die deze bevoegdheden in het verleden ook al heeft uitgeoefend.

Ketnet-band
Anick Berghmans is sinds 2015 schepen voor de SP.A in Lommel. Ze verwierf de voorbije jaren enige nationale bekendheid als deelnemer aan het realityprogramma Big brother (2002) en als zangeres bij de Ketnet-band. Ze is ook nog actief als danslerares.
Het gerecht hoopt alvast dat de arrestatie van Berghmans en de ontdekking van de auto de speurders op het spoor van de criminelen zullen zetten die Vlaanderen al een maand teisteren met een reeks overvallen. De plofkraak-bende sloeg de voorbije maand toe in Tielt-Winge, Kinrooi, Buggenhout en Boechout. De dieven bliezen telkens met gas de geldautomaten op. Daarna trokken ze de lade met geld uit de automaat.


Copycats
De jongste twee overvallen dateren van vorige week. Vier gemaskerde mannen drongen woensdagnacht om 3.15 uur binnen in een kantoor van Bpost Bank in Lummen. Op hetzelfde moment beroofden twee gangsters op dezelfde manier een automaat in Lommel, de gemeente waar schepen Berghmans woont en werkt.

Of dat laatste toeval is, moet het onderzoek uitwijzen. De politie gaat ervan uit dat de zes plofkraken door één en dezelfde bende gepleegd werden. Er was ook nog een zevende kraak, in Seneffe, maar die wordt toegeschreven aan copycats.
 

Uit Nederland
De daders van de plofkraken in Vlaanderen spraken volgens getuigen met een Nederlands accent. Het gerecht vermoedt dat een bende Nederlandse criminelen achter de kraken zit. Het fenomeen is ook bij onze noorderburen ontstaan. De piek werd er bereikt in 2013, toen 129 plofkraken werden geteld. In 2016 waren dat er nog 79.

De voorbije jaren daalde het aantal kraken in Nederland drastisch als gevolg van doorgedreven technologische beveiliging én een reeks arrestaties. Maar als reactie daarop steeg plots het aantal kraken in Duitsland en sinds vorige maand dus ook in België. Experts gaan ervan uit dat de Nederlandse gangsters sinds kort de grens zijn overgestoken. Volgens een schatting van het Nederlandse gerecht loopt in Nederland een driehonderdtal plofkrakers rond. Zonder ¬forensisch bewijs is het erg moeilijk om hun betrokkenheid te bewijzen.

Er was vorige week al ¬crisisoverleg over de plofkraken op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Bpost kondigde aan dat het minder geld in de bankautomaten zou stoppen. De bankkantoren gingen ook om 23 uur dicht om het risico op kraken te verminderen.