Trump onder druk om gezinnen te herenigen
De voorbije weken werden 2.300 kinderen van hun ouders gescheiden nadat ze illegaal de grens overstaken Foto: AP
Een rechtbank in San Diego, in het zuidwesten van de VS, heeft de hereniging bevolen van migrantenfamilies die door de immigratiepolitie werden gescheiden. Tegelijk hebben zeventien Amerikaanse staten om dezelfde reden een rechtszaak aangespannen tegen de regering-Trump.

Zeventien Amerikaanse staten en een federale rechter in San Diego, Californië, vinden het niet voldoende dat president Donald Trump vorige week een einde maakte aan het opbreken van migrantenfamilies aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Dat kwam immers te laat voor de naar schatting 2.300 kinderen die reeds van hun ouders gescheiden raakten, en voor wie vooralsnog geen systeem van hereniging bestaat.

De Californische rechter legt nu specifiek op dat kinderen jonger dan vijf binnen de veertien dagen herenigd móéten worden met hun ouders. Voor kinderen ouder dan vijf is dat dertig dagen. Autoriteiten moeten er ook voor zorgen dat gescheiden gezinnen binnen de tien dagen telefonisch contact moeten kunnen hebben. De verplichtingen gelden niet als de ouders een gevaar zouden kunnen vormen voor hun kinderen.

De uitspraak komt er na een klacht van de organisatie voor de verdediging van de burgerrechten ACLU. De vraag is wel hoe de autoriteiten er gehoor aan zullen geven. Van de gescheiden gezinnen is de identiteit bijvoorbeeld lang niet altijd gekend of zijn de nodige contactgegevens niet altijd beschikbaar.

Zeventien staten

De beslissing ligt in lijn met de rechtszaak die zeventien staten, waaronder Washington, New York en New Mexico aangespannen hebben tegen de regering-Trump. Zij willen via gerechtelijke weg de Republikeinse regering dwingen de gezinnen te herenigen. In alle betrokken staten is een Democraat minister van Justitie.

‘Het beleid van de regering is wreed, zo simpel is het’, zegt de procureur-generaal van New Jersey, Gurbir Grewal. ‘Het is alsof ze elke dag nieuwe, elkaar tegensprekende regels uitvaardigen en berusten op nieuwe, elkaar tegensprekende rechtvaardigingen. Maar we mogen vooral niet vergeten: het gaat hier om mensenlevens.’