Gent telt 10.000 autodelers: ‘Bespaart ruimte in de stad’
Foto: BELGAONTHESPOT

Gent heeft dinsdag de kaap van 10.000 autodelers gerond en is zo halverwege de doelstelling die het zichzelf heeft opgelegd tegen 2020.

De stad heeft een assertief beleid om autodelen aan te moedigen, met een uitgebreid aanbod parkeerplaatsen voor autodelers en speciale vergunningen. ‘Het is een ecologisch, sociaal systeem dat ruimte bespaart in de stad’, zegt schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

Dankzij de 10.000 Gentse autodelers moeten andere weggebruikers geen eigen voertuig kopen. Ze betalen per rit of kilometer aan de eigenaar, die zich door het deelplatform laat verzekeren voor eventuele risico’s en instaat voor het onderhoud aan de wagen.

Parkeerplaatsen

De stad heeft de voorbije jaren meer dan 300 parkeerplaatsen gereserveerd voor autodeelbedrijven. 420 geregistreerde autodelers kunnen zich met een speciale vergunning ook in de verschillende parkeerzones van de stad vrij parkeren. ‘Maar indien nog maar de helft van die 10.000 gedeelde auto’s door een eigen exemplaar vervangen wordt, heb je veel meer parkeerplaatsen nodig.’

Het aantal autodelers neemt steeds sneller toe en Watteeuw is overtuigd dat de doelstelling van 20.000 autodelers gehaald wordt. Om die doelstelling te halen, worden stelselmatig bijkomende parkeerplaatsen gereserveerd aan eigenaars die hun auto delen met anderen.

Er zijn ook subsidies en andere regelingen om te vermijden dat mensen systematisch kiezen voor een eigen auto. Om de trend aan te moedigen, organiseerde het stadsbestuur een wedstrijd om autodelen te promoten.