PMV stopt 10 miljoen in beursgang Brantano-moeder
Twee van de drie FNG-stichters. Anja Maes en Dieter Penninckx.

FNG Group, de retailgroep die onder meer Brantano, CKS en Fred & Ginger omvat, start zijn beursgang op de Brusselse beurs. Vanaf morgen kunnen beleggers intekenen tegen een vork van 26,25 euro tot 29,75 euro per aandeel. De Vlaamse overheid koopt via PMV alvast voor 10 miljoen euro aandelen.

Voor FNG dat tien jaar geleden naar de Brusselse Vrije Markt trok maar later een beursschelp in Amsterdam kocht, gaat het om de eerste volwaardige beursgang in Brussel. De vennootschap verhuisde recent ook al zijn zetel van Nederland naar het Mechelen.

De verkoop van de aandelen bestaat uit drie luiken. Er worden voor maximaal 2,7 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Dat is tegen het middelpunt van de prijsvork (28 euro) goed voor een mogelijke opbrengst van ruim 75 miljoen euro.

FNG verkoopt ook nog eens voor 15 miljoen euro aan bestaande aandelen. Dat brengt de mogelijke operatie op 90 miljoen euro.

Overnames

Met het geld wil de groep zowel in de bestaande retail- en modeketens investeren als overnames financieren. FNG is momenteel bezig met een nieuw concept uit te bouwen bij Brantano door zowel schoenen als kleding aan te bieden. De formule Boutique by Brantano gaat ook duurdere merkartikelen verkopen. De groep zet ook sterk in op e-commerce.

FNG begon als specialist in kinderkleding met Fred & Ginger. Later volgden CKS, Van Hassel’s Konfekties. FNG nam ook in Nederland damesmerken over zoals Claudia Sträter en Miss Etam. Er volgende overnames van de baanwinkelketen Concept Fashion met als klap op de vuurpeil Brantano.

FNG vraagt in het kader van zijn beursgang in Brussel ook de notering aan van 1,7 miljoen aandelen die tot nu toe niet verhandeld konden worden op de (Amsterdamse) beurs. Een pakket ten slotte van 7,25 miljoen aandelen dat al in Amsterdam kon noteren, gaat nu ook in Brussel kunnen noteren. De groep zal dus zowel in Amsterdam als Brussel noteren.

Als er grote belangstelling is voor de beursgang van de mode- tot retailgroep in Brussel, kan het aanbod met 15 procent verhoogd worden.

Tot volgende donderdag

Beleggers kunnen intekenen vanaf morgen 28 juni tot en met 5 juli. Zeg maar van donderdag tot en met volgende donderdag. Particuliere beleggers die willen weten wat de definitieve verkoopprijs is van de aandelen, moeten even geduld oefenen. FNG gaat bij institutionele beleggers peilen naar reacties, ook bekend als bookbuilding, en op basis daarvan een finale intekenprijs vastleggen. Dat zou ‘op of rond 5 juli gebeuren’. En ten laatste één werkdag na het aflopen van de verkoopperiode.

Het is mogelijk dat de prijsvork eerder al vernauwd wordt. Dat wordt dan wel meteen bekend gemaakt. Bestaande beleggers kunnen prioritair inschrijven op de kapitaalverhoging, dus enkel op de nieuwe aandelen. Per tien bestaande aandelen, kunnen ze intekenen op drie nieuwe. De drie stichters van FNG, Manu Bracke, Dieter Penninckx en Anja Maes tekenen niet in op de kapitaalverhoging. Ze verkopen ook geen eigen aandelen. Ze blijven ook na de kapitaalverhoging de grootste aandeelhouder.

De operatie wordt begeleid door ING en Belfius, ABN Amro en Bank Degroof Petercam.