Nederlandse krantenredacties worden beter beveiligd
Een auto probeerde met hoge snelheid in te rijden op het hoofdkantoor van De Telegraaf in Amsterdam, van de bestuurder is geen spoor Foto: AFP

Na twee aanslagen in enkele dagen tijd, wordt bij de krantenredacties in Amsterdam de beveiliging opgedreven. ‘Hoewel er geen concrete informatie is dat er opnieuw een incident plaats zal vinden, kan niets uitgesloten worden.’

De gemeente Amsterdam stelt cameratoezicht in bij vijf kranten- en televisieredacties in de Nederlandse hoofdstad. Er komt ook meer politietoezicht rond de redacties van De Telegraaf, Panorama, Nieuwe Revu, AT5, Het Parool, De Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad.

Dat heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen dinsdag besloten in samenspraak met de hoofdcommissaris van de politie en de hoofdofficier van justitie. ‘Hoewel er geen concrete informatie is dat er opnieuw een incident plaats zal vinden, kan niets worden uitgesloten’, klinkt het.

De extra veiligheidsmaatregelen komen er na twee aanslagen in enkele dagen tijd. Vannacht reed een bestelbusje in op het hoofdkantoor van De Telegraaf in Amsterdam, enkele dagen geleden beschadigde een granaat het gebouw op bedrijventerrein Amsterdam-Sloterdijk waar de redactie van weekblad Panorama zit.

‘Een van de scenario’s is dat de incidenten verband houden met recente publicaties over georganiseerde criminaliteit. Bij redacties in Amsterdam die regelmatig schrijven over georganiseerde criminaliteit, worden daarom maatregelen aangeboden’, aldus de gemeente Amsterdam.

Naast het camera- en politietoezicht wordt samen met specialisten ook gekeken naar eenvoudige maatregelen om de gebouwen van de redacties zo veilig mogelijk te maken.

Premier Mark Rutte noemde het incident bij De Telegraaf ‘een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie’. 'Het is alarmerend om te zien dat journalisten in Nederland steeds meer worden gezien als doelwit voor gewelddadige bedreigingen', reageerde de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) op het nieuws.