Londense luchthaven verbiedt slapen in terminal
Foto: AP

De luchthaven London Stansted (STN) heeft een opmerkelijke nieuwe maatregel ingevoerd: slapen in de luchthaven is sinds kort verboden. Er worden bewakers ingeschakeld om slapende mensen wakker te maken.

Wat te doen, als je uren te vroeg bent in de luchthaven, je vlucht vertraging heeft of ’s nachts moet wachten op een aansluiting? Even de ogen sluiten en een dutje doen? In London Stansted is het voortaan verboden.

Concreet sluit de luchthaven ’s nachts de vertrekhal tussen twaalf en twee. Passagiers moeten dus in de aankomsthal wachten tot ze binnen mogen. Daar mogen ze wel op de grond zitten, maar niet liggen. Daarnaast staan er ook waarschuwingen op de stoelen: ‘Gelieve niet op deze stoelen te liggen’. Bewakers komen regelmatig rond om iedereen die slaapt wakker te maken.

Stansted verbiedt kampeerbedden, slaapzakken en andere draagbare slaapaccessoires.

Maar waarom neemt de luchthaven deze maatregelen? London Stansted stelde vast dat heel wat passagiers die ’s ochtends een hele vroege vlucht hadden, al ’s avonds naar de luchthaven kwamen en daar bleven slapen. Het zou gaan om 600 passagiers per nacht. ‘Vertrekkende passagiers moeten niet vroeger arriveren dan hun check-in tijd’, aldus de luchthaven.

Op sociale media is kritiek gekomen op de maatregel. Veel reizigers klagen aan dat de nabijgelegen hotels ontzettend duur zijn, je betaalt er gemakkelijk tot 150 euro per nacht.