CO2-tekort treft ook Coca-Cola
Foto: AFP

Een tekort aan koolstofdioxide (CO2) treft Coca-Colafabrieken en bedreigt de voedingsindustrie in Groot-Brittannië.

Minstens vijf fabrieken in Europa die CO2 leveren zijn dicht wegens onderhoud. Daardoor heeft Coca-Cola in Groot-Brittannië een deel van zijn productie stilgelegd. Ook de Britse voedingsindustrie wordt bedreigd.

Koolstofdioxide (CO2), het gas dat voor bubbels zorgt in koolzuurhoudende dranken, wordt ook gebruikt om boerderijdieren te verdoven. Volgens de BBC zouden door het gastekort meerdere Britse voedingsbedrijven mogelijk genoodzaakt zijn hun productie te verminderen.

Quality Pork Limited, het grootste varkensbedrijf in Schotland, zou mogelijk hinder ondervinden van de gas-schaarste. Zo zouden er te veel dieren in de stallen komen.

De CO2-schaarste treft ook de brouwerijen in het land en dit tijdens de WK-periode. Heineken informeerde vorige week zijn Britse klanten over mogelijke tekorten bij de levering van de merken John Smith en Amstel.

Ammoniak

Het tekort aan CO2 is te wijten aan het grote aantal sluitingen van Europese ammoniak-fabrieken. Het merendeel van de koolstofdioxide die gebruikt wordt in de drank- en voedingsindustrie is afkomstig uit deze fabrieken.

IJsfabriek Strombeek, een bedrijf dat in België CO2 produceert, spreekt van een grote vraag vanuit het buitenland.

‘Naast onze eigen vaste klanten proberen we zo veel mogelijk aan de vragen uit het buitenland te voldoen. Wij krijgen bestellingen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Oost-Europese landen. Want overal vreest men straks zonder te zitten’, zei algemeen directeur Dieter Soens eerder aan De Standaard.

Vooral Groot-Brittannië is erg afhankelijk van Europese landen voor de import van het gas.