Grootschalige oefening voor bewaking Oostenrijkse grenzen
Politieagenten in opleiding namen de rol van de migranten op zich Foto: EPA-EFE

Honderden Oostenrijkse politieagenten en soldaten hebben dinsdag in Spielfeld deelgenomen aan een oefensessie om grote groepen migranten aan de Sloveense grens tegen te houden. De oefening komt er op het moment dat de Oostenrijkse regering waarschuwt voor een nieuwe asielcrisis, als Europa zijn asielbeleid niet aanscherpt.

Dinsdag werd de nieuwe ‘grensbeschermingseenheid’ van minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl van de extreemrechtse FPÖ getest, de ‘Poema’. De eenheid bestaat uit zowat 600 soldaten en kan binnen de 24 uur in actie komen om een grensovergang te beveiligen wanneer er een toestroom van migranten is.

‘Een land verliest zijn geloofwaardigheid als het, indien nodig, zijn grenzen niet efficiënt kan beschermen’, aldus Kickl. Naast 500 politieagenten en 220 soldaten, werden ook twee Black Hawk-helikopters ingezet bij de oefening. Politieagenten in opleiding namen de rol van migrant op zich.

Herhaling van 2015 vermijden

In Spielfeld (ongeveer 240 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Wenen) staken in de zomer van 2015, toen de vluchtelingencrisis zich op zijn scherpst liet voelen, dagelijks duizenden migranten de grens over. Toen was de Balkanroute nog open. Vandaag arriveren volgens de lokale politie bijna geen vluchtelingen meer langs die weg in Oostenrijk.

De Oostenrijkse regering, die bestaat uit de christendemocratische ÖVP en de FPÖ, vraagt al langer een betere bewaking van de Europese buitengrenzen. Bondskanselier Sebastian Kurz waarschuwde vorige week nog voor een ‘migratiecrisis, gelijkaardig aan die van 2015’ als de Europese Unie er niet in slaagt om een gezamenlijk antwoord op het probleem te formuleren.

‘Behoorlijk provocerend’

De Sloveense premier Miro Cerar heeft de oefening ‘behoorlijk provocerend’ genoemd en zei dat zijn eigen land, lid van de Europese Unie en de Navo, de Schengengrens afdoende beschermt.

Ondertussen zijn in Duitsland de gemoederen verhit omdat er binnen de regering onenigheid is over het asielbeleid. Volgens Wenen bestaat de kans dat de grenzen aan de grote migratieroutes dichtgaan, als de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zijn plan doorzet om bepaalde groepen asielzoekers te weigeren aan de Duits-Oostenrijkse grens.

Donderdag en vrijdag overleggen de Europese lidstaten in Brussel onder meer over het asielbeleid. De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde dinsdag nogmaals dat ze verwacht dat er deze week nog geen volledig akkoord zal zijn.