Vier jaar cel voor man die chiroleidster doodreed en vluchtte
Archiefbeeld Foto: Jimmy Kets

De man die de 22-jarige Chiroleidster Julie Roelens heeft doodgereden en vluchtmisdrijf heeft gepleegd, is veroordeeld tot vier jaar cel. Hij krijgt ook een rijverbod van acht jaar. De dader moet een boete van 8.000 euro betalen. Dat heeft de politierechter van Gent beslist.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 9 op 10 september 2017 in de Vaartstraat West in Ertvelde. Chiroleidster Julie Roelens was op weg naar huis na een Chirofuif met een vriend, toen ze werd gegrepen door de wagen. Het slachtoffer kwam door de klap van de aanrijding tegen een boom langs de kant terecht. Toen de vriend zag hoe erg ze eraan toe was, belde hij een ambulance. Die hulp kwam te laat, Julie overleed ter plaatse.

De 39-jarige bestuurder, David D., stapte na het ongeval uit en raakte in discussie met de aanwezige vriend van Julie. Toen de automobilist de hulpdiensten hoorde, vluchtte hij weg. Toen D. het drama de dag erna opbiechtte aan de ontbijttafel, stapte zijn vader naar de politie. Uit onderzoek bleek dat hij onder invloed was van alcohol en drugs.

Coke en 2,14 promille

D. had naar eigen zeggen 14 pintjes gedronken voor de dodelijke aanrijding. ‘Maar hij had twaalf uur na de eerste pint nog altijd 2,14 promille alcohol in het bloed, wat overeenkomt met 25 glazen bier’, stelde de advocaat van de nabestaanden eerder voor de Gentse politierechtbank. ‘Om de avond af te ronden snoof hij een lijntje coke en stapte in z’n Volvo.’ Op de vraag waarom de dader doorreed, antwoordde hij tijdens die zitting: ‘Ze was in goede handen.’

Levenslang

Serge Defrenne, advocaat van D., had een straf met uitstel gevraagd. Volgens de verdediging was de aanrijding onvermijdbaar voor de bestuurder. ‘Het meisje liep naast haar fiets op de rijbaan of op het fietspad, blijkt uit de verslagen van de deskundigen. "Ze dook 20 meter voor mij plots op", verklaarde mijn cliënt. Het ongeval was onvermijdbaar, ongeacht of hij onder invloed van drank en drugs was’, aldus de advocaat.

‘Wat de beslissing van justitie mag zijn, wij hebben levenslang gekregen in het gemis van Julie, en dat door een keuze die de beklaagde heeft gemaakt’, verklaarde de moeder van Julie eerder.