Ontwerper Tomas Maier ziet eigen label verdwijnen
Foto: Reuters
Twee weken geleden trok creatief directeur Tomas Maier na zeventien jaar de deur bij modelabel Bottega Veneta achter zich dicht. Nu raakt bekend dat ook het eigen label van de Duitse ontwerper ophoudt te bestaan.

Tegen eind 2018 zal er van het modelabel Tomas Maier geen sprake meer zijn. Dat meldt de Amerikaanse website Women's Wear Daily. Dat nieuws komt er nadat de grootste investeerder, de luxegroep Kering, eerder al had bekendgemaakt dat het afstand wou doen van haar aandelen in het bedrijf. In een statement had het aangegeven dat Maier voortaan de enige eigenaar van zijn gelijknamige merk zou zijn. Maier blijft wel de eigenaar van de naam van het label.

Het label Tomas Maier, dat vooral gespecialiseerd is in badmode en breigoed en werd opgericht in 1997, had nochtans pas een nieuw management aangesteld en brengt deze zomer nog een collectie uit in samenwerking met Uniqlo.

Bottega Veneta

Turbulente tijden dus voor de Duitse ontwerper die twee weken geleden ook al Bottega Veneta vaarwel zei, waar hij zeventien jaar als creatief directeur aan de slag was. Daar werd zijn plaats ingenomen door de relatief onbekende Daniel Lee die voordien achter de schermen bij Céline werkte. Het Italiaanse modelabel prees Maier wel voor zijn talrijke verwezenlijkingen en bedankt hem voor de jarenlange samenwerking. 

Maier, voorheen werkzaam bij Hermès en Sonia Rykiel, werd in 2001 aangetrokken bij Bottega Veneta nadat Kering (toen nog Gucci Group) het noodlijdende bedrijf had gekocht. Onder Maier werkte het bedrijf zich opnieuw uit de schulden en het was in 2012 zelfs het meest winstgevende bedrijf van de luxegroep, na Gucci. De voorbije jaren namen de inkomsten opnieuw af.

Nieuwe strategie

De beslissing van Kering kadert in een nieuwe strategie waarbij het enkele ontwerpers de kans geeft om hun eigen label terug te kopen. Daar ging onder meer Stella McCartney al op in en ook Christopher Kane zou daarover momenteel gesprekken voeren. Bovendien verkocht de Franse luxegroep onlangs ook zijn aandelen in Puma.