Toeristen teleurgesteld: Big Ben zakt weg in lijst topattracties
Foto: AFP

Mocht u binnenkort Londen bezoeken, verwacht dan niet te veel van de toeristische trekpleister Big Ben. Momenteel staat die namelijk helemaal in stellingen. Dat leidt tot heel wat misnoegde toeristen.

Het gotische meesterwerk, Big Ben, wordt momenteel gerenoveerd en staat daardoor volledig in stellingen. ‘Big Ben’ is de naam die gegeven wordt aan de grote klok in de toren aan Westminster Palace. De naam wordt ook gebruikt voor de toren – die officieel Elizabeth Tower heet – zelf en het uurwerk erop.

Heel wat toeristen zijn teleurgesteld nu enkel de klok nog te zien is. Mensen laten op de website Tripadvisor weten dat ‘hun vakantiefoto’s verpest zijn’. Dat meldt de Britse krant The Times. De trekpleister wordt door heel wat mensen omschreven als ‘teleurstellend’.

De trekpleister is dan ook bezig aan een vrije val in het lijstje ‘dingen om te doen’. The Times schrijft dat Big Ben zakt van de eerste naar de derde plaats in het lijstje van hoogst gewaardeerde bezienswaardigheden. De Tower of London en de Tower Bridge springen over de Big Ben. In het lijstje ‘dingen om te bezoeken in Londen’ staat Big Ben momenteel op de zeventiende plaats.

Toeristen teleurgesteld: Big Ben zakt weg in lijst topattracties
Foto: Photo News

Londen moet het trouwens vier jaar stellen zonder het gebeier van Big Ben. Het zijn veiligheidsregels die Big Ben het zwijgen opleggen. Om de restaurateurs te beschermen, zal de klok vier jaar niet luiden. Alleen voor oud en nieuw, de dodenherdenking en een eventueel overlijden van koningin Elizabeth wordt een uitzondering gemaakt.

De naam Big Ben komt (waarschijnlijk) van sir Benjamin Hall, die de leiding had over de ingebruikname van de klok. De toren werd gebouwd in 1859 en is 96 meter hoog. Het uurwerk meet 7 meter in diameter en bestaat onder meer uit 312 stukken opaal glas.

De toren huisvest een grote klok (die het uur slaat) en vier kleinere klokken (voor de kwartieren). De klok klinkt al meer dan 150 jaar, met slechts enkele korte onderbrekingen. De langste was tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen ze 2 jaar stil bleef en het uurwerk onverlicht bleef, om de Duitse Zeppelins geen richtpunt te geven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven de klokken luiden, maar werd het uurwerk niet verlicht.