VRT-bedrijfswagens onder vuur
Foto: BELGA

Alle VRT-werknemers kunnen een deel van hun brutoloon inruilen voor een bedrijfswagen. Volgens De Morgen stuit het aanbod op verzet. De VRT benadrukt dat het aanbod past in een breder plan om het wagenpark te vergroenen.

De raad van bestuur van de VRT zette maandag het licht op groen voor het nieuwe wagenbeleid. Die past in het duurzaamheidsplan van de VRT. ‘Daarmee willen we de mobiliteit duurzamer en groener maken’, zegt de VRT. Daarbij wordt ook telewerken gestimuleerd en krijgen mensen de kans om een auto te leasen. Vanaf nu is er de mogelijkheid om een bedrijfswagen ‘te kopen’, zonder tankkaart. De wagens moeten een ecoscore van minstens 68 behalen, zodat alleen benzine-, elektrische en hybride wagens mogelijk zijn.

Vandaag telt de VRT ongeveer 230 salariswagens. Voorbehouden aan onder anderen directieleden, middenkader, verschillende schermgezichten en enkele technici die vaak op verplaatsing werken.

Volgens de VRT past het nieuwe plan in het vergroenen van de mobiliteit. ‘Een aanzienlijk deel van onze personeelsleden werkt op onregelmatige uren of moet vaak de baan op’, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. ‘Nu doen ze dat met hun eigen wagen, die in de praktijk vaak een vervuilende dieselwagen is. Dit plan geeft hen de kans die vervuilende auto in te ruilen voor een groener exemplaar.’ Vermeir benadrukt dat het wagenplan deel uitmaakt van een groter mobiliteitsplan.

Twee van de drie vakbonden (ACOD en VSOA) en oppositiepartij Groen verzetten zich tegen het aanbod, nu het debat over bedrijfswagens opklinkt.