'Jeugdbewegingen alweer in de steek gelaten door NMBS'
Foto: Ilse Van Thielen

Tientallen jeugdbewegingen vertrekken eind deze week op kamp, maar zien hun uittocht gedwarsboomd door het spoor. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Komend weekend vertrekken circa 80 scoutsverenigingen op kamp, bij de KLJ vertrekken een twintigtal verenigingen en bij de Chiro en KSA vertrekken respectievelijk 13 en 2 groepen. Al zal dat niet met de trein kunnen, want van donderdagavond tot en met zaterdag staakt de socialistische spoorvakbond ACOD.

‘Wij hebben het bericht van de NMBS verspreid via sociale media. Daar kwam veel reactie op. Voor ons is het heel ongemakkelijk’, vertelt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. ‘Het is al het derde jaar op rij dat het openbaar vervoer het laat afweten bij het begin van de vakantie.’

Vorig jaar veroorzaakte een staking bij De Lijn hinder, het jaar voordien vonden in dezelfde periode een week lang werkonderbrekingen plaats bij het spoor.

Hulplijn 1: de ouders

De groepen die van plan waren met de trein te reizen, hebben noodgedwongen naar alternatieven gezocht. ‘Gelukkig zijn we plantrekkers. Bevriende groepen reizen samen en de hulp van ouders wordt ingeschakeld’, vertelt Van Reusel. Zelf een bus inleggen is voor de meeste verenigingen geen optie. ‘Dat veroorzaakt een gat in het kampbudget, dat kunnen de groepen zich niet veroorloven.’

Hulplijn 2: bus of fiets

Bij de KLJ, Chiro en KSA heeft iedere vereniging een alternatief gevonden. ‘De ouders rijden, anderen nemen de bus of gaan zelfs met de fiets’, vertelt Niels De Ceulaer, nationaal secretaris van de Chiro . Bij de KLJ hetzelfde geluid. ‘We hebben iedereen op de hoogte gebracht’, klinkt het daar. De KSA heeft met de twee vertrekkende groepen contact gehad om te kijken hoe ze op hun kampplaats kunnen geraken.

Minimale dienstverlening

Voor het eerst bij een staking werkt de NMBS een minimale dienstverlening uit. Uiterlijk tot gisteravond konden werknemers aangeven of ze gingen staken. Vandaag en morgen onderzoekt de NMBS welk treinaanbod mogelijk is met de beschikbare werkwilligen. Ten laatste morgenavond wil het de minimale dienstverlening bekendmaken.

‘We proberen voor iedereen de overlast te beperken’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. De NMBS is wel niet van plan om vervangbussen in te leggen. ‘Waar geen treinen rijden, zullen reizigers, ook jeugdbewegingen, zelf alternatieven moeten vinden.’