Stevige loonsverhoging voor Nederlandse ambtenaren
De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren Foto: BELGAIMAGE

De 120.000 Nederlandse rijksambtenaren krijgen de komende achttien maanden 7 procent meer loon. Daarmee wil de staat zich profileren als een aantrekkelijke werkgever.

Dat zijn de vakbonden en de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren maandag overeengekomen. Op 1 juli stijgen de lonen al met 3 procent, op 1 januari komt er eenmalig een bonus van 450 euro bruto en op 1 juli volgend jaar komt er 2 procent bij. In januari 2020 nog eens 2 procent.

De Nederlandse minister is tevreden met het akkoord. ‘Ik ben heel blij dat er een akkoord is. Het is een mooi resultaat, meer dan de gemiddelde loonontwikkeling in de markt. Zo profiteren ook rijksambtenaren mee van de economische groei. Het rijk wil een aantrekkelijke werkgever zijn en goede mensen aantrekken en behouden. Ik ben trots op wat onze mensen doen; van wegenonderhoud tot het innen van belastingen, van terrorismebestrijding tot inspecties in de gezondheidszorg.’

Een serieuze loonsverhoging dus voor de Nederlandse ambtenaren. In Nederland kennen ze wel geen indexering zoals in België, waarbij het loon mee evolueert met de levensduurte. Zo gaan de lonen van onze ambtenaren met 2 procent omhoog telkens de spilindex wordt overschreden. Dat gebeurde voor het laatst in mei 2017. Het Planbureau verwacht dat dit in augustus opnieuw gebeurt. In 2019 zou er evenwel geen overschrijding van de spilindex plaatsvinden.