Voormalig NAVO-baas Solana krijgt niet zomaar toegang tot Verenigde Staten
Foto: epa-efe

Wil javier Solana, de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, nog naar de VS reizen, dan moet hij een visum aanvragen.

Javier Solana, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, heeft geen elektronische reistoestemming gekregen voor de Verenigde Staten.

ESTA heet zoiets. Met ESTA moeten onderdanen van de Europese Unie geen visum aanvragen voor reizen van minder dan drie maanden naar de VS. De elektronische reistoestemming krijgen kan via het internet, korte tijd voor de verplaatsing.

Maar Solana kreeg die toestemming niet. Reden is dat hij enkele jaren geleden naar Iran trok om er te onderhandelen over het nucleaire akkoord met Teheran.

Solana maakte dit nieuwtje zelf bekend in een interview met de Spaanse televisiezender Antena 3. Hij noemt het een ‘wat kleingeestige beslissing’ van de Amerikanen. ‘Mensen moeten naar de meest ingewikkelde landen gaan om er onderhandelingen voort te zetten. Wat me het meest shockeert, is dat die personen op dezelfde manier worden behandeld als de anderen’ als het erom gaat toegelaten te worden tot de VS, aldus de voormalige NAVO-baas.

Wat Solana overkomt is eigenlijk normaal. Sinds 2015 kunnen mensen die al naar Iran, Irak, Syrië, Soedan, Libië, Somalië en Jemen hebben gereisd, geen beroep meer doen op ESTA. Zij moeten een visum aanvragen. De beperking geldt in principe niet voor regeringsfunctionarissen. Maar Solana is geen regeringsfunctionaris.

Solana, die in het interview zei dat de weigering de schuld is van ‘een algoritme’ zal proberen toch nog in de VS te geraken. Hij is er professor aan verschillende universiteiten.

De regeling rond ESTA en bezoekjes aan landen als Iran, is geen beslissing van de huidige president Trump maar van diens voorganger. De Franse ambassadeur in Amerika, Gérard Araud, schreef daarom op twitter dat hij de commotie rond Solana wat vreemd vindt. ‘Tientallen Europese docenten, parlementsleden en zakenlui hebben al hetzelfde meegemaakt als Solana.’