Slechts één op drie cipiers aan de slag in Vlaamse gevangenissen
Ook bij de gevangenis van Vorst is sinds vorige week deels het werk neergelegd Foto: Photo News

Op de zesde dag van acties tegen een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, is maandag in de Vlaamse strafinrichtingen 30,9 procent van de ochtend- en dagdienst bezet. Met de namiddagdienst stijgt dit cijfer tot 34,3 procent normale bezetting. Net als de voorgaande dagen is er meer personeel in de Franstalige instellingen: om 15 uur staat het gemiddelde er op 61,8 procent aanwezigen.

Dat maakte het gevangeniswezen maandagnamiddag bekend. De nachtdienst was in Vlaanderen voor 60,6 procent normaal bezet. De ochtendshift (27,9 procent) haalde dat cijfer lang niet. Dag- en namiddagdienst samen kwamen uit op 34,38 pct, aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver. Als versterking werden over de vier diensten 321 politie-agenten ingezet plus zestien agenten van de civiele bescherming.

Dendermonde (12,5 procent), Hasselt (13,1 procent), Gent (17,5 procent) en Brugge (16,2 procent) haalden maandagochtend de laagste bezetting. Wortel (48,1 procent), Beveren (46,3 procent), Mechelen (35,7 procent) en Antwerpen (35,2 procent) ondervonden de minste hinder.

Ook in Franstalig België zijn de onderlinge verschillen aanzienlijk: Bergen (14,7 procent) tegen Hoei (100 procent) in de namiddag.

‘De hoge participatie nu na enkele dagen actie toont aan dat de malaise groot is. Ook in het weekend was de opkomst laag, toen stonden er geen stakingsposten’, aldus Gino Hoppe, algemeen secretaris ACOD. ‘We zijn niet van plan de acties te stoppen’, laat hij verstaan.

Nieuw overleg

Dinsdag om 15 uur is er nieuw overleg tussen de vakbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op zijn kabinet, aldus Hoppe. Een eerste overleg vorige donderdag resulteerde niet in een akkoord.

Sinds dinsdag voert het vakbondsfront acties om te protesteren tegen het voornemen van minister Geens om een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen in te voeren. Daarnaast zijn de vakbonden ook niet te spreken over enkele aanpassingen in het personeelsstatuut dat de minister wil doorvoeren.