Trump valt ‘smerig’ restaurant aan dat woordvoerster wandelen stuurde
Foto: AFP

De eigenaar van een restaurant in het Amerikaanse Virginia heeft Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, uit zijn zaak gezet omdat ze voor de Amerikaanse president werkt. Het antwoord van Donald Trump liet niet lang op zich wachten.

Trump heeft in een tweet uitgehaald naar de Red Hen, het restaurant in Viriginia dat persverantwoordelijke Sarah Sanders weigerde. ‘Het restaurant zou zich meer moeten focussen op het poetsen van haar vuile luifels, deuren en ramen (er zou dringend geschilderd moeten worden), dan op het weigeren van een leuke persoon als Sarah Huckabee Sanders’, aldus Trump.

‘Ik heb altijd één regel gehad: als een restaurant er vies uitziet aan de buitenkant, is dat ook zo aan de binnenkant!’, besluit de president.

 

 

Kritiek

Sanders tweette dat ze vrijdagavond een hapje ging eten in het restaurant in Lexington, Virginia. ‘De eigenaar heeft me gevraagd om te vertrekken omdat ik voor de president werk’, aldus Sanders. ‘Dus ben ik beleefd vertrokken. Ik probeer mensen altijd met respect te behandelen, ook degenen met wie ik het niet eens ben. Ik zal dat blijven doen.’

Er komt ook kritiek op de post van Sarah Sanders. Walter Shaub, de federale ethisch directeur onder Barack Obama en ook kort onder Donald Trump, zegt in The Guardian: ‘Sanders heeft haar officiële overheidsaccount gebruikt om een privézaak aan te vallen om persoonlijke redenen. Ze mag dat doen in haar vrije tijd en in haar eigen naam, maar niet vanuit een officiele positie.’

Ook de eigenares van het restaurant was niet onder de indruk. Ze zou het zo opnieuw doen, vertelde ze aan The Washington Post. 'Er komt een punt waarop je moet opkomen voor je overtuigingen. Dit was zo'n moment', klonk het.

‘Schande’

Afgelopen week reageerden activisten in Washington woedend toen ze Kirstjen Nielsen, die als minister medeverantwoordelijk is voor het harde anti-immigratiebeleid, uitgerekend in een Mexicaans restaurant zagen eten.

De betogers drongen boos het populaire restaurant MXDC Cocina Mexicana, vlakbij het Witte Huis, binnen. ‘Schande’ en ‘stop het scheiden van gezinsleden’, riepen ze de bewindsvrouw toe. Nielsen is minister van Binnenlandse Veiligheid. Na tien minuten te zijn uitgejouwd, verliet Nielsen het restaurant.