Trump 'verrast dat Harley-Davidson de witte vlag hijst'
Foto: REUTERS
Om de Europese importtarieven te ontwijken, verhuist de Amerikaanse motorbouwer zijn productie voor de Europese markt buiten de VS. President Trump zei maandagavond 'verrast' te zijn dat 'van alle Amerikaanse bedrijven Harley-Davidson het eerste is dat de witte vlag hijst'.

Tot 100 miljoen dollar per jaar. Dat is het wat de Europese importtarieven de befaamde Amerikaanse bouwer van motorfietsen, Harley-Davidson, zou kosten. Althans, dat is de berekening die het Amerikaanse bedrijf maandag zelf plakte op de invoering van nieuwe Europese importtarief van 20 procent. Die is sinds 22 juni actief is en is een antwoord op de invoering van gelijkaardige Amerikaanse importtarieven op Europees staal en aluminium.

2.200 dollar duurder

Het Europese importtarief maakt een Harley-Davidson in Europa per stuk gemiddeld 2.200 dollar, of zo'n 1.900 euro duurder. Harley-Davidson spreekt dan ook van ‘een enorme kostenverhoging’ die de verkoop in Europa onmiddellijk en langdurig dreigt te beïnvloeden.

De Amerikaanse producten van de iconische motorfietsen dreigt daardoor niet alleen heel wat klanten te kosten, ook in het Europese dealernetwerk dreigen heel wat agenten door de maatregel onrendabel te worden. Om dat alles te vermijden, kondigt Harley-Davidson dan ook plannen aan om de productie van motorfietsen voor de Europese markt te verhuizen buiten de VS. En dat om ‘de last van de dure importtarieven te vermijden’.

'Ik heb hard gestreden voor hen, en op het einde van de rit zullen ze geen douanetarieven betalen aan Europa (...) De douaneheffingen zijn maar een voorwendsel. Wees geduldig', reageerde president Trump maandagavond via Twitter.

Bijna 50.000 motorfietsen

Harley Davidson verkocht vorig jaar 44,935 motorfietsen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Dat is goed voor 18,5 procent van de totale omzet en bijna de helft van de verkoop in het buitenland.