Tien jaar werkverbod voor verzorgsters die vernederende filmpjes maakten van bejaarden
Het woonzorgcentrum waar de opnames gemaakt werden. Foto: rr

Twee bejaardenverzorgsters die in een woonzorgcentrum in Dendermonde vernederende filmpjes maakten van dementerende patiënten, zijn veroordeeld tot celstraffen met uitstel. Dat heeft de correctionele rechtbank van Dendermonde maandag beslist. Ze krijgen ook een verbod om gedurende tien jaar nog met bejaarden te werken.

Het ging onder meer om foto’s en video’s van een bejaarde vrouw die de verzorgsters een banaan lieten ‘bevredigen’, van een patiënt op het toilet, of iemand die niet uit bed geraakte. De beelden werden gemaakt door de ene bejaardenverzorgster, en de andere was erop te zien.

De filmpjes werden ook gestuurd naar collega’s van het woonzorgcentrum. De beklaagden stelden dat het nooit de bedoeling was om de bejaarden uit te lachen, maar het parket tilde zwaar aan de feiten.

De rechtbank veroordeelde de vrouw die de beelden maakte tot twee jaar cel, en de andere tot één jaar cel, telkens met uitstel. Ze kregen ook een verbod om gedurende tien jaar nog met bejaarden te werken, maar kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.