Erdogan-aanhangers belagen pers en wagens in Heusden-Zolder
Foto: HBVL
De verkiezingsoverwinning van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondagavond tot chaos geleid in het Limburgse Heusden-Zolder. Honderden feestvierders blokkeerden het verkeer, en de aanwezige pers werd bedreigd. De politie moest tientallen pv’s uitschrijven.

Nadat bekend werd dat Erdogan al in de eerste verkiezingsronde winst op zijn naam schreef, kwamen zondagavond heel wat mensen op straat in Heusden-Zolder om de overwinning te vieren met veel getoeter en Turkse vlaggen. Daarbij blokkeerden ze urenlang het verkeer.

'Via verschillende sleutelfiguren binnen de Turkse gemeenschap hadden we voor de verkiezingen al laten weten dat de politie zou optreden bij verkeersovertredingen. Aanvankelijk zijn we nog soepel geweest, toen er zich een karavaan vormde. Maar er kwam steeds meer volk bij, vanuit de omliggende gemeenten. Daarop heb ik de politie tegen 22 uur de opdracht gegeven om pv’s op te stellen', zegt korpschef Geert Luypaert van Heusden-Zolder.

Pers bedreigd

De situatie werd grimmiger toen de pers bedreigd werd. 'Toen we wat foto's wilden maken voor de website, werkte dat als een rode lap op een stier', vertelt Dirk Reynders van Radio 2. 'Een aantal heethoofden is beginnen te dreigen en te schelden en even later kwamen ze met enkele tientallen medestanders op ons af. We werden een tijdlang belaagd, bedreigd en uitgescholden.'

Er werden 75 pv’s opgesteld voor verkeersovertredingen, vooral voor onrechtmatig gebruik van de claxon.