Belgische Turken stemden opnieuw massaal op Erdogan
In 2017 liet Erdogan in Hasselt nog de Ethias Arena vollopen. Foto: Kristof Vadino

Met meer dan 80 procent van de stemmen van Belgische Turken geteld, wordt alweer duidelijk hoe populair Recep Tayyip Erdogan is in ons land.

In Turkije heeft zittend president Recep Tayyip Erdogan (64) de presidentsverkiezingen gewonnen met bijna 53 procent van de stemmen. Zijn grote uitdager, Muharrem Ince, strandt op iets meer dan 30 procent. Er komt dus geen tweede ronde.

Dat heeft Erdogan niet alleen aan de Turken in eigen land te danken. Van de bijna 60 miljoen stemgerechtigde Turken, wonen er maar liefst drie miljoen elders. De meesten wonen in Duitsland (1,4 miljoen), Frankrijk (340.000) en Nederland (260.000). In ons land wonen 142.463 stemgerechtigde Turken. Van hen ging in totaal slechts 42,6 procent stemmen.

Zij hadden wel een duidelijke voorkeur, blijkt uit cijfers die de overheidsgezinde krant Daily Sabah maandag vrijgeeft. In totaal ging 74,9 procent van hun stemmen naar Erdogan. Uitdager Ince strandt op 15 procent, en geen van de andere kandidaten haalt de kiesdrempel bij de Belgische Turken (10 procent).

Ook bij de parlementsverkiezingen was de keuze van onze landgenoten meer uitgesproken dan in Turkije zelf: 75 procent steunt de alliantie van Edrogans AKP met het ultranationalistische, rechtse MHP (in Turkije zelf was dat 53,7 procent).

  • In Duitsland steunde 65 procent van de Turken Erdogan als president en 65,3 procent de alliantie van AKP met MHP.
  • Van de Turkse stemmen in Frankrijk ging 63.9 procent naar Erdogan voor het presidentsambt, en exact evenveel voor Erdogans alliantie.
  • 72.8 procent van de Turken in Nederland gunde Erdogan een nieuwe ambtstermijn, en net iets meer (73,5 procent) steunde de alliantie van AKP met MHP.

De steun voor Erdogan van buitenlandse Turken hoeft niet te verbazen. In het verleden kon de Turkse president al vaker op expats rekenen om overwinningen te boeken. ‘Buitenlandse stemmers waren een belangrijk deel van ons succes’, zei hij bij een overwinningsspeech na het referendum van vorig jaar dat de verkiezingen van dit weekend goedkeurde.