Dit waren de tops en flops van Graspop
Foto: Koen Bauters

TOPS

1

The Bloody Beetroots

Headbangen op beats

Gemaskerde mannen, daar kijkt geen mens nog van op, op Graspop. Tenzij die maskers met een combinatie van gitaren en zware technobeats komen aanzetten. En ze bovendien al eens op Tomorrowland hebben gespeeld.

Officieel heten The Bloody Beetroots een dj-duo te zijn, maar voor Graspop is er 'live' aan de bandnaam toegevoegd. Resultaat: een dj-set met drummer, een overbodige vleugel, bonkige gitaren en twee als gekken over het podium rondhossende Dj's.

naar de recensie >
2

Iron Maiden

Meer kostuumwissels dan Beyoncé

Wat hebben Pokémon, Angry Birds en Iron Maiden gemeen? Ze hebben alledrie een populaire smartphonegame. slechts één van hen is Graspopheadliner - tenzij we hier morgen nog een Pikachu tegen het lijf lopen.

We hebben die Legacy of the Beast-game even uitgeprobeerd terwijl we stonden te wachten - oké, eerlijk: het was al tijdens de bisnummers van een eerder vervelend Avenged Sevenfold - en het blijkt een best prettige role playing game waarin je verschillende incarnaties van Maiden-mascotte Eddie voor je kunt laten vechten. Zeg nu nog eens dat een dinosaurusband als Iron Maiden - gemiddelde leeftijd: 60 jaar - niet aan de kids denkt.

naar de recensie >

FLOPS

1

A Perfect Circle

Hoe wieg ik een wei in slaap?

James Maynard Keenan blijft een intrigerende figuur. Of hij zich nu bij Tool achter een gasmasker/microfoon verstopt of bij A Perfect Circle de hoofdrol opeist vanop een bewuste halve meter náást de volgspot. Een hele set lang bleef hij Graspop vanop een klein centraal en onbelicht podiumpje toezingen. Het concert was niet minder vreemd.

A Perfect Circle heeft pakken klasse en vakmanschap in huis, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het is als luisteraar altijd wat zoeken waar gitarist Billy Howerdel en Keenan naartoe willen. De laatste plaat, 'Eat the elephant', klinkt zeer poppy, de titeltrack ver op kop. Het contrasteert fel met potiger nummers als '3 Libras' en 'Rose' van debuut 'Mer de noms' die al vroeg in de set aan bod kwamen.

naar de recensie >
2

Marilyn Manson

Wie wil er moorden voor Manson?

'Graspop. Graspop! Graspop. All you motherfuckers! Graspop.' Bij zijn begroeting van het publiek ging Marilyn Manson even aan het sputteren, en hij kreeg de motor nooit écht op gang.

'It's better than a sex scene', had Manson ons nochtans beloofd in 'Mobscene'. Die lat werd niet gehaald, maar The Pale Emperor leek wél goed hersteld van de zware beenbreuk die hij eind vorig jaar opliep. Toen donderde tijdens een concert een decorstuk in de vorm van een geweer op hem. Nu was Manson slimmer: de grote decorstukken bleven thuis.

naar de recensie >

Foto's: Koen Bauters