Fraude en geweld aan enkele Turkse stemlokalen
De leider van de pro-Koerdische partij HDP, Selahattin Demirtas, voerde campagne vanuit de gevangenis. Foto: AP

De Turkse verkiezingen kenden een recordopkomst van minstens 87 procent. Hier en daar werd de stembusgang wel ontsierd door stemfraude en geweld.

Er doken zondagavond al rapportages op van massale stemfraude in de provincie Urfa. Dat is het zuidoostelijke grensgebied tussen Syrië en Turkije, waar de pro-Koerdische HDP traditioneel veel aanhang heeft. De OVSE, de internationale veiligheidsorganisatie die verkiezingen monitort, zegt dat ze geen waarnemers mocht sturen naar het gebied.

Volgens Mehmet Celebi, de vertegenwoordiger van de grootste oppositiepartij CHP, werden de plaatselijke verkiezingswaarnemers in dertig dorpen in Urfa hardhandig uit de stemlokalen geweerd. Koerdische media melden zelfs dat pro-Turkse milities uit Afrin gehaald werden om te ‘stemmen’. De Turkse Hoge Verkiezingsraad (YSK) heeft beloofd de zaak te onderzoeken. Ondertussen lijkt de HDP wel de kiesdrempel gehaald te hebben.

In steden als Istanbul, Izmir en Ankara werden (geïsoleerde) gevallen van agressie aan de stembus gemeld, of sporadische onregelmatigheden bij het toezicht op of vervoer van stembiljetten. Een mandataris van de rechtsnationalistische IYI-partij van Meral Aksener werd doodgeschoten bij een ruzie aan een stemlokaal. Hij is minstens de vijfde dode die valt bij geweld tijdens de verkiezingsstrijd.