Een glimlach maakt je herkenbaarder
Een glimlach zou het leven van grenscontroleurs vergemakkelijken. Foto: rr

Zeg cheese – of desnoods striptease – en je staat mooi op de foto. Bovendien word je ook sneller herkend, omdat je gezicht mét een glimlach veel karakteristieker en herkenbaarder wordt. Dat stelde Mila Mileva van de Universiteit van York vast, toen ze mensen verschillende foto’s van dezelfde mensen voorlegde.

Dat het niet eenvoudig is om mensen te vergelijken met hun foto, weet elke douanier. Mileva, een psychologe, doet onderzoek naar gezichtsherkenning, in de strijd tegen identiteitsfraude. Ze liet veertig mensen foto’s vergelijken: twee sets van zestig mensen met de ene keer een neutrale gezichtsuitdrukking en de andere keer een glimlach met gesloten lippen; en twee sets van zestig mensen met de ene keer een neutraal gezicht en de andere keer een open glimlach. Vervolgens deed ze de oefening nog eens over, nu met foto’s waarop alleen de onderste gezichtshelft te zien was.

De open glimlach maakte het negen procent gemakkelijker om de twee foto’s van dezelfde persoon uit de waaier te halen. Beslissen dat het niet om dezelde persoon ging, ging zeven procent beter met foto's met een glimlach, zo meldt ze in het British Journal of Psychology.

Volgens Mileva is het dus geen goed idee om een neutrale gezichtsuitdrukking op te leggen, voor pasfoto's. Een glimlach zou het leven van de de officieren aan de grens die je identiteitskaart controleren, heel wat makkelijker maken.