Het familiefeestje van hiphop vond plaats in Vilvoorde
Foto: Kristof Vadino
Hiphopfestival Fire Is Gold palmde afgelopen zaterdag voor de tweede keer park Drie Fonteinen in Vilvoorde in. Skaters en breakdancers toonden er hun kunstjes, al waren het vooral de vele rappers en dj’s die voor beweging zorgden.

De afgelopen jaren kreeg hiphop steeds meer voet aan wal bij grote festivals. Maar een festival dat enkel rond hiphop draait, dat hadden we nog niet. Het lokte dit jaar 5.500 liefhebbers, 1.500 meer dan vorig jaar. 'Een nieuwe datum, lagere toegangsprijzen en het goede weer hielpen natuurlijk', zegt medeorganisator Bart Roman. Met zijn eventbureau Atmosphere Architects organiseert hij ook dancefestivals Wecandance, Laundry Day en Elrow Town.

Modebewust

Fire Is Gold profileert zichzelf als een ‘music, sports and fashion’ festival. Die volgorde geeft ook het belang aan. 'Onze bezoekers kopen hun ticket natuurlijk voor de artiesten. Maar ook sport en mode zijn voor ons belangrijk. Qua sport zijn graffiti, basketbal, bmx en breakdance belangrijk binnen de hiphop.' Onvermijdelijk was ook het WK Voetbal. De Nederlandse dj’s van FC Gaande moesten het onderspit delven tegen de match van de Rode Duivels, en ook Blu Samu had tijdens de rust moeite om de voetbalfans naar het hoofdpodium te lokken.

Het modegeheelte omvat twee standjes van schoenen en jeans, iets waar amper belangstelling voor lijkt te zijn. Niet nodig ook: het merendeel van de festivalbezoekers heeft goed nagedacht over zijn of haar Instagram-klare outfit. Witte camouflagebroeken en vissershoedjes, truitjes van Raf Simons en trainingspakken uit de tweedehandswinkel: ze blijken in trek bij de veelal jonge fans die hun smartphone nooit ver weg steken.

'C’est un peu du carnaval', merkten de Brusselaars van L’Or Du Commun geamuseerd op nadat ze het publiek in een pogo lieten uitbreken. Het wildst ging het er aan toe tijdens de set van TEKASHI 6IX9INE, de meest omstreden artiest op de affiche. Met veel toeters en geweerschoten vuurde hij z’n fans aan, terwijl zijn persoonlijke bodyguard nooit een meter van z’n zijde week. Ook die andere controversiële artiest XXXTentacion kon niet ontbreken. De vorige week neergeschoten Amerikaanse rapper kreeg een spandoek aan het skatepark waarop bezoekers een boodschap konden achterlaten. 'Bad vibes forever' en 'Rest in beats', maar evengoed 'You deserved it'.

Hippopulair

Het is niet onlogisch dat Fire Is Gold net vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd werd. Volgens cijfers van internationale onderzoeksbureau Nielsen blijkt dat rap en r&b vorig jaar voor het eerst populairder was dan rock bij Amerikaanse luisteraars. Het genre leverde vier van de vijf genomineerde albums voor de Grammy ‘Album of the year’. En dan heb je nog het grootste Amerikaanse festival Coachella, dat dit jaar geen enkele gitaarband bovenaan de affiche plaatste, maar koos voor The Weeknd, Beyoncé en Eminem. Hiphop boomt, en al lang niet meer enkel door de gettoblaster in het skatepark.

Zo’n vaart loopt het in België vooralsnog niet, al borrelt er heel wat en blijft dat steeds minder onder de radar. Roméo Elvis, de stem van la capital d’un pays qui va mal,  is groot in Frankrijk én Canada. Die andere hiphopheersers Stikstof mochten dan weer in New York spelen. In Vilvoorde stond aanvoerder Zwangere Guy alleen geboekt, al kon hij het niet laten om maatjes op te trommelen van Le 77, Stikstof-mc Jazz en Antwerpse rapper NAG. 'Merci aan de organisatie om ons hier samen te brengen. We moeten blijven focussen op de kleine Belgische scene.'

Rappen voor eigen kerk

Die kleine Belgische scene was goed vertegenwoordigd met artiesten uit zowel Vlaamse en Waalse steden. Alleen blijft het een relatief kleine niche, wat maakt dat die grote hiphopfamilie op een genrefestival als dit wat incestueus kan gaan aanvoelen. Dat was nu al het geval bij een aantal dj’s die vorig jaar ook al achter de draaitafels stonden. Er werd bovendien vooral gerapt voor eigen kerk. 'Zo’n nichefestival is minder uitdagend, want je weet op voorhand al dat mensen je kennen en goed vinden. Ik vind het spannender om op kleine en gevarieerde festivals te staan', merkte Antwerpse rapper DVTCH NORRIS op na zijn show.

De organisatie wil het festival gestaag laten groeien. 'Die positieve, chille sfeer willen we daarbij wel behouden. Daarmee bereiken we een heel divers publiek. Dat zoiets kan zonder incidenten, is eigenlijk ongelooflijk', besluit Bart Roman.