Door staking slechts kwart personeel aanwezig in Vlaamse gevangenissen
Foto: BELGA

In de Vlaamse gevangenissen is zondagochtend veertig procent van het personeel komen opdagen. Bij de dagdienst daalde de bezetting tot twaalf procent, wat voor beide shiften neerkomt op een kwart van de normale bezetting, meldt het Gevangeniswezen.

Op de zesde actiedag van de vakbonden tegen het ontwerp van minimale dienstverlening bleef in de Waalse gevangenissen zowat een derde van het personeel van de ochtendshift afwezig.

De nachtdienst in Vlaanderen haalde nog een bezettingsgraad van 64,6 procent. De actiebereidheid bleek een stuk hoger tijdens de ochtendshift en de dagdienst.

De laagste bezetting (ochtend- en dagdienst samen) werd opgetekend in de gevangenis van Gent (13,7 procent), gevolgd door Hasselt (15,3 procent) en Dendermonde. De meeste werkwilligen werden geteld in Oudenaarde (45,9 procent), Ieper (44 procent) en Tongeren (42,8 procent).

Door de actie moesten in Vlaanderen 211 politieagenten en 22 agenten van de civiele bescherming als versterking worden ingezet.

Wallonië minder getroffen

Net als de voorgaande dagen werd in Franstalig België een stuk minder gestaakt. De inrichtingen in Doornik (33,3 procent) en Nijvel (53,5 procent) werden het zwaarste getroffen tijdens de ochtendshift, Itter (85,3 procent) en Aarlen (86,6 procent) ondervonden weinig hinder. In Hoei was iedereen op post.

Sinds dinsdag voeren de vakbonden acties om te protesteren tegen het voornemen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen in te voeren. Daarnaast zijn de vakbonden ook niet te spreken over enkele aanpassingen in het personeelsstatuut dat de minister wil doorvoeren.