Yves Lampaert is Belgisch kampioen wielrennen, Quick Step domineert met Gilbert als tweede
Foto: VRT

Yves Lampaert heeft in Binche het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg gewonnen. Het is de eerste Belgische titel op de weg voor de 27-jarige West-Vlaamse hardrijder van Quick Step Floors, die na een spannende titelstrijd in de finale wegsprong van een groepje van drie. Ploegmaat Philippe Gilbert was misschien wel de beste man in koers en werd tweede, Jasper Stuyven mocht als derde mee op het podium.

Na de start op de Grote Markt in Binche volgden 13 zware rondes van 17,2 km (223,6 km in totaal) om vervolgens opnieuw op de Grote Markt aan te komen.

Het heuvelachtige parcours - met diverse korte klimmetjes en enkele kasseistroken - zorgde meteen voor het nodige spektakel. In de slotkilometer van de rondes zat telkens de Rue de la Pépinière, een kasseistrook van ongeveer een halve kilometer, met een stijgingspercentage van 4,5 procent, en dat was steevast het sein om vol door te trekken.

Razendsnelle start

Er werd meteen vol gekoerst. Er waren meerdere aanvallen met onder meer ook Thomas De Gendt die zich toonde, maar de favorieten hadden er zin in en zo kregen we vooraan een hergroepering met alle groten voorin. Door dat helse tempo brak daarachter het peloton in stukken...

Pech voor Naesen

Titelverdediger Oliver Naesen (AG2R) vond in Henegouwen een parcours op zijn maat maar halfweg koers kende hij mechanische pech. Door een weerbarstige ketting was hij ver teruggeslagen en pas na een indrukwekkende inspanning van groepje naar groepje kon hij vooraan weer aansluiten maar zou hij de rest van de koers met zich meedragen...

Dan toch afscheiding voorin

Met nog 100 kilometer te rijden kregen we voorin dan toch afscheiding: uiteindelijk geraakten 17 renners weg uit de greep van het peloton: Yves Lampaert en Dries Devenyns (QuickStep Floors), Sander Armée, Victor Campenaerts en Jasper De Buyst (Lotto-Soudal), Aimé De Gendt, Jordi Warlop, Milan Menten en Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Louis Vervaeke (Team Sunweb), Gianni Marchand, Cederick Raymackers (Cibel-Cebon), Jimmy Duquennoy (Aqua Protect), Nathan Van Hooydonck (BMC), Frederick Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crelan) en Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice).

Wanty-Groupe Gobert toont zich

Zij pakten maximaal twee minuten voorsprong, maar achter hen leidde Wanty-Groupe Gobert de achtervolging. De Waalse ploeg moest zich wel tonen want elk rondje passeerde de koers langs de hoofdzetel van de ploeg.

Toen het peloton na de tiende van de dertien ronden tot op een halve minuut was genaderd, sprongen zes renners vooraan weg: Lotto-ploegmaats De Buyst en Campenaerts, Van Hooydonck, Lampaert, Backaert en Aimé De Gendt (SVB).

Philippe Gilbert opent eigenlijke finale

Serge Pauwels (Dimension Data) en Edward Theuns(Team Sunweb) probeerden als eersten de sprong naar voren te maken maar het was pas toen Philippe Gilbertop 32 kilometer vn de streep fors doortrok dat de finale openbrak. De Belgische kampioen van 2011 en 2016 maakte indruk en dook meteen op aan het front, waar Backaert de rol moest lossen.

Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), Pieter Serry (Quick Step), Sep Vanmarcke (Education First) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) beseften het gevaar en zo kregen we een elitegroep van tien renners. De twee grote blokken Lotto-Soudal en Quick Step waren allebei met drie renners present in de kopgroep maar toch verliep de samenwerking niet optimaal.

Gilbert en Vanmarcke besten in koers

Bij het ingaan van de slotronde trok Gilbert nog eens door. Vanmarcke moest aanvankelijk een gaatje laten, maar sprong toch mee. Ook ploegmaats Lampaert en Serry waren samen met Benoot en de verbazende Aimé De Gendt mee.

Quick Step bleef dus de wet dicteren maar Gilbert kon zich niet bedwingen. Hij demarreerde nog een derde keer maar Vanmarcke weigerde zijn wiel te lossen. De twee beste renners in koers reden samen vol door maar toch werden ze weer tot de orde geroepen.

Vierde keer, goede keer

Vierde keer, goede keer voor Gilbert: in de laatste tien kilometer geraakte hij op kousenvoeten toch weg, deze keer samen met ploegmaat Lampaert en Stuyven.

Als enkeling zat Stuyven gevangen: Lampaert demarreerde als eerste op 3,5 kilometer en dat was meteen de goede aanval. Achter hem bleef Gilbert in het wiel van Stuyven plakken, om in het slot nog naar de tweede plaats te fietsen. Een dubbelslag voor Patrick Lefevere.

Yves Lampaert is Belgisch kampioen wielrennen, Quick Step domineert met Gilbert als tweede
Foto: Belga