Eén adres voor al uw afbraakwerken: Volbeat
Volbeat op Graspop Foto: Inge Kinnet
Tien jaar geleden mocht Volbeat op Graspop de kleine Metal Dome-tent openen. Nu prijkten de Denen bovenaan de affiche van een uitverkochte zaterdag.

Hoe de heavy metalgroep rond Michael Poulsen dat klaarspeelde, legden ze bondig uit in hun openingssalvo. De rollende classic rock van 'The devil's bleeding crown', de melodische pop van 'Heaven nor hell', de loodzware marspas van 'A warrior's call' en de geinige cover van Dusty Springfields 'I only want to be with you': de Denen serveren voor elk wat wils.

De rode draad: Poulsen injecteert zijn rockabilly-metal met een flinke dosis pop in de vorm van kraakheldere vocalen - bijna zo kraakhelder als zijn staalblauwe ogen. Soms werkt die hybride perfect, zoals in '16 dollars'. Maar het kan ook tegenvallen, bewees het nieuwe 'The Everlasting': dat had meer weg van Coldplay meets Slayer.

Bij de uitstekende meezinger 'Lola Montez' was het dan weer het publiek dat door de mand viel. Maar tegen de Johnny Cash-hommage 'A sad man's tongue' bleek de wei wel wakker: dan viel er amper nog de ontsnappen aan de moshpits. Volbeat blijft op zijn best wanneer ze het op een rammen zetten: Afsluiters 'Seal the deal' en een verwoestend 'Doc Holliday' maakten duidelijk dat voor al uw afbraakwerken anno 2018 slechts één adres is.